Duminica 22 Decembrie

Ce este congestia nazală și cum o tratăm


Nas înfundat este un simptom des întâlnit, care creează o senzație de disconfort și o stare neplăcută. Acest simptom se accentuează în special în perioada sezonului rece, când frecvența infecțiilor respiratorii crește.

Termenul de nas înfundat este întâlnit în literatura medicală sub denumirea de congestie nazală.

Ce este congestia nazală? Este un simptom care se manifestă atunci când vasele de sânge de la nivelul mucoasei sinusurilor paranazale și mucoasei nazale devin inflamate, acumulează un exces de lichid și apare dificultatea de a respira.

Congestia nazală fiind asociată cu episoade de respirație dificilă, poate influența calitatea somnului. Astfel pot apărea sforăitul sau apnee obstructivă de somn.

Congestia nazală la copii apare frecvent în urma hipertrofiei adenoizilor, ce are drept urmare insuficiență de oxigen. Problema poate fi rezolvată prin înlăturarea chirurgicală a amigdalelor și adenoizilor.

Congestia nazală simptome

Nasul înfundat se caracterizează prin simptome variate. Cel mai des întâlnite sunt durere în frunte, nas curbat și dureri oculare. De asemenea este caracteristică starea de oboseală și dificultatea de a respira pe nas.

Cele mai frecvente simptome asociate congestiei nazale sunt:

  • Senzația de disconfort în faringe;
  • Apoi se manifestă congestia nazală prin picurarea lichidului nazal limpede, care ulterior, peste câteva zile devine mai vâscos și de o nuanță galbenă;
  • Respirație dificilă și somn neodihnitor;
  • Probleme ale auzului;
  • Senzație de greutate la nivelul capului;

Tratamentul pentru congestia nazală

Putem începe tratamentul cu remediile aflate la domiciliu.

  1. Curățiți nasul cu apă de mare sau ser fiziologic. Aceste remedii ajută la eliminarea mai ușoară a secrețiilor nazale. În cazul bebelușilor și copiilor mici puteți utiliza dispozitive special concepute pentru extragerea secrețiilor nazale;
  2. Utilizarea uleiurilor esențiale produce efect decongestionant. Acestea pot fi picurate pe batistă sau direct în difuzoare speciale;
  3. Umidificare aerului din cameră;
  4. Înlăturarea factorilor desclanșatori precum alergenii. Printre acestea se numără pilotele și pernele cu puf, animalele de casă, cosmeticele, plantele, parfumurile, evitarea fumului de țigară;
  5. Aspirarea aburilor calzi. De exemplu stați cu copilul în baie unde ați dat drumul la apă caldă. Aburii calzi diminuează congestia nazală și ajută la fluidizarea secrețiilor;
  6. Consumați cât mai multe lichide;
  7. Aportul de vitamina C și alte alimente care pot preveni congestia nazală. Vitamina C întărește și stimulează sistemul imunitar, astfel ajută organismul să recupereze mai repede cât și să prevină gripa și răceala. Alimentele bogate în vitamina C sunt lămâia, ananasul, portocala, mandarinele, căpșunile, kiwi.

Următorul pas reprezintă ameliorarea simptomelor cu produse medicamentoase precum:

  • Decongestionanți topici – de ex. Olynth Ha, câte 2 pufuri în fiecare nară de 2 ori/zi , timp de câteva zile. Prețul Olynth Ha în farmaciile din România este variabil și mai accesibil la farmaciile online.
  • Decongestionanții orali – produsele medicamentoase care conțin pseudoefedrină;
  • Antihistaminice topice și pe cale orală , care acoperă și factorul declanșator alergic;

Medicamentele pentru răceală și tuse cât și spray-urile nazale se vor administra copiilor mai mici de 2 ani doar la recomandarea medicului specialist.

Comentarii Facebook