Ce poți face și ce nu poți face după ce te vaccinezi împotriva COVID-19?


Vaccinarea împotriva COVID-19 reprezintă una dintre cele mai bune modalități pe care le avem acum la dispoziție pentru a putea încheia această pandemie. Pe de altă parte, după ce ne vaccinăm este nevoie să păstrăm în continuare vigilența și să menținem respectarea unor reguli pentru protejarea comunității și pentru limitarea capacității de răspândire a virusului.

Din păcate, vaccinarea nu vine, celpuțin pentru moment, cu posibilitatea revenirii la normalitatea de dinaintea apariției pandemiei. CNN oferă răspunsuri la o serie de întrebări privind modul în care trebuie să acționăm după ce am fost imunizați.

Când vom putea renunța la masca de protecție?

Așa cum au explicat anterior și numeroși experți, vaccinarea ne protejează de la a dezvolta forme severe ale bolii COVID-19, însă nu există suficiente date care să ateste că o persoană vaccinată nu poate transmite virusul dacă a intrat în contact cu acesta.

Prin purtarea măștii, ne asigurăm că îi protejăm pe cei care nu s-au vaccinat încă sau care din motive de sănătate nu se pot vaccina cu niciunul dintre serurile folosite în prezent pentru imunizare.

De asemenea, vaccinurile oferă protecție de 95% în cazurile Pfizer și Moderna, ceea ce înseamnă că există o șansă foarte mică, dar reală, ca vaccinul să nu funcționeze la un număr foarte redus de persoane. În acest caz, o persoană care s-a vaccinat și crede că este imunizată ar putea să se îmbolnăvească foarte ușor, de aceea e nevoie să fim vigilenți și să păstrăm masca drept accesoriu esențial pentru încă puțin timp, până când vom fi învins permanent pandemia.

De asemenea, noile variante de coronavirus, care par că sunt din ce în ce mai multe, ar putea să pună problme vaccinurilor, fapt ce înseamnă că trebuie să avem grijă la fel de mare de sănătatea noastră chiar și după vaccinare, iar masca reprezintă un instrument esențial pentru a ne putea apăra.

Ne putem întâlni cu prietenii și familia după ce ne-am vaccinat?

Experții spun că acest lucru depinde de situația persoanelor cu care ne întâlnim. În general, cele mai sigure interacțiuni sunt între persoane vaccinate, în aer liber. Dacă prietenii sau membrii familiei au fost vaccinați deja cu a doua doză, atunci riscurile sunt reduse semnificativ, mai ales dacă vizita are loc în aer liber.

Dacă vrem să fim și mai siguri, atunci ne putem carantina pentru o perioadă de 10 zile înainte de întâlnire, pentru a evita orice fel de risc adițional. În ceea ce privește persoanele nevaccinate, atunci noi și alte persoane, chiar și vaccinate, putem reprezenta un risc pentru ei.

Vaccinarea nu presupune și o diminuare a responsabilității, trebuie să fim conștienți că putem în continuare să transmitem virusul altora. 

Putem merge la restaurant sau la evenimente fără nicio grijă?

Din nou, este foarte important de subliniat că vigilența nu trebuie redusă nici după vaccinare. Restaurantele în spațiu închis pot deveni foarte rapid focare de transmitere a virusului. 

Frecventând restaurante și renunțând la protecție putem deveni foarte rapid „propagatori tăcuți” ai virusului - deși organismul nostru previne infectarea odată ce e vaccinat, virusul se poate transmite în continuare prin mucoase.

Lucrurile sunt mai simple în ceea ce privește spațiile deschise și în aer liber, pentru că acolo capacitatea de transmitere a virusului este mult mai slabă.

Întâlnirile aglomerate, unde nu se poate purta mască și în care distanțarea socială este greu de pus în practică, ar trebui evitate.


Comentarii Facebook