Ce recomandă medicii români pentru prevenirea infectării cu malarie: „Malaria este dată de un parazit, nu de un virus”


Românii se întorc deja bolnavi din vacanțele din țările exotice. În ultima perioadă, în țara noastră s-au înregistrat 11 cazuri de malarie. Boala se transmite prin înțepătura unui țânțar și se manifestă prin febra aparută la șapte zile de la prima posibilă expunere. 

Camelia Tișe, un cunoscut notar din Cluj, și fosta soție a președintelui Consiliului Județean Cluj, s-a stins sâmbătă din cauza unei boli cumplite. INML a emis certificatul de deces care arată clar că femeia a murit de malarie, după ce s-ar fi infectat într-o vacanță în Tanzania. Aceasta ar fi confundat simptomele cu cele ale unei răceli obișnuite și nu a mers la medic. 

Descoperirea macabră a fost făcută de menajeră, luni dimineață, însă medicii legiști au stabilit că femeia murise încă de sâmbătă. Camelia Tișe s-a stins din cauza malariei, boală de care nici măcar nu știa că suferă după vacanța petrecută în Zanzibar.

„E bine de știut ca oamenii care plănuiesc excursii, vacanțe în destinații exotice, în zone tropicale, e bine ca înainte de plecare să consulte și să vorbească cu un medic care are competența în medicină de călătorie în așa fel încât să fie sfătuit în legătură cu vaccinările, cu alte tratamente sau alte sfaturi legate de riscurile acestor categorii.

Al doilea lucru, când cineva se întoarce dintr-o astfel de destinație și face febră, de asemenea, trebuie să se consulte furnizând informația că a fost plecat într-o astfel de călătorie, pentru că toți medicii care văd un pacient cu febră ar trebui să-l întrebe dacă a fost plecat și unde și cât a stat.

În legătură cu medicamentele care sunt recomandate de utilizat înainte de a merge într-o astfel de călătorie, o să mă refer la medicamentele utilizate pentru profilaxia malariei, pentru că malaria care este dată de un parazit, nu de un virus, beneficiază de profilaxie, nu de vaccinare. 

Deci se face ce se cheamă chimioprofilaxie - se administrează niște medicamente care să împiedice omul să moară de malarie. Medicamentele acestea, în număr de patru, una prorochina e ineficientă pentru că în majoritatea zonelor de pe glob parazitul e rezistent la prorochină, ea e disponibilă în România, dar e inutilă.

Doxiciclina e disponibilă, dar necesită o administrare destul de lungă.

Și mai sunt două medicamente care sunt cel mai folosite în toată lumea și care în România sunt înregistrate, dar nu sunt disponibile în farmacii, în așa fel încît cel care va căpăta rețeta va trebui să și le procure cum știe.

Deci aceste medicamente sunt pentru cei care vor să meargă într-o călătorie.

Cei care se întorc cu această infecție sunt tratați și medicamentele pentru tratamentul malariei sunt disponibile și există în centrele unde se tratează respectivii pacienți”, a declarat Adriana Hristea, de la Institutul de Boli Infecțioase „Matei Balș”, pentru Antena 3 CNN

Comentarii Facebook