Duminica 22 Decembrie

Ce riscăm dacă mâncăm prea mult în oraș. Expert: „Asta se întâmplă în bucătăriile din mall-uri!”


Alegerea cu grijă a restaurantelor atunci când ieșiți în oraș pentru a lua masa este crucială pentru a vă asigura că experiența dumneavoastră este plăcută, dar și sigură.

Invitat în emisiunea iThink de la Antena 3 CNN, Alexandru Cîrîc, directorul Institutului Național de Cercetări Alimentare, a explicat care sunt cele mai mari riscuri la care ne expunem când mâncăm în oraș și de unde provin acestea. 

„Riscurile alimentare provin, din păcate, în momentul de față, în cea mai mare parte, de la personal. Și în marea industrie, și în industria de catering. Lucrăm cu foarte mulți oameni necalificați. Ne uităm în UK și sunt niște cursuri draconice, făcute de autorități, de care personalului din domeniu îi este frică.

La noi în țară, se lucrează cu sezonieri de foarte multe ori. Noi ne bucurăm că găsim pe cineva pe care să îl avem în bucătărie. Ne gândim că poate mai sunt aduși câțiva muncitori de pe șantier, în perioada de iarnă, când șantierele nu sunt active, să îi avem în bucătăriile de la mall-uri. În situația aceasta acei muncitori vor avea igiena de pe șantier. În niciun caz igiena din bucătărie.

Omul nu va fi instruit că, în momentul în care atinge altceva decât mâncarea, inclusiv un ambalaj, trebuie să se spele și să se dezinfecteze pe mâini. Omul ăla nu prea știe ce înseamnă igiena personală. Nu știe că, în momentul în care se intră în industria alimentară, trebuie să se spele din cap până în picioare. De aceea există acele vestiare filtru, în care hainele de oraș sunt lăsate la o parte, se trece printr-un duș, se iau haine curate din secție, de lucru. Putem să mergem într-un mall și o să vedeți că, de multe ori, cei care sunt în bucătărie sunt în training. Lucrul acesta ar trebui să dea oricui de bănuit”, susține Alexandru Cîrîc. 

Expertul precizează că în unele situații se poate ajunge chiar la deces.

„Putem vorbi despre listeria, listeria monocitogenes care generează listeriozele, este atât de patogenă încât se poate ajunge la deces. Vorbim mai departe despre salmonella, chiar legislația ne spune despre două surse de salmonela care pot conduce la deces. Vorbim de Escherichia E coli, dacă am luat o Escherichia E coli enterohemoragică, ne-a asigurat o trecere către altă lume destul de facilă.

Din păcate, de foarte multe ori, atunci când avem probleme de genul acesta, le ignorăm, și asta deoarece toxiinfecțiile alimentare trec aproape de la sine și așteptăm 2,3,4,5 zile fără să ne ducem la medic, fără să facem o analiză, fără să ne punem problema de unde vin aceste manifestări. De foarte multe ori medicii nici măcar nu au ce să facă, decât să trateze simptomele, pentru că sunt bacterii foarte virulente. Au apărut, de asemenea, chiar virusuri, precum hepatita, care pot, se pare, să fie transmise și prin alimente”, spune el. 

Din păcate, proprietarii restaurantelor nu sunt conștienți, de multe ori, de pericolele la care îi supun pe consumatori. 

„Ni se răspunde, de multe ori, de către micii producători, ”dar de ce trebuie să facem probe? Că doar nu o să se întâmple tocmai la mine. Am făcut analizele pentru produsul meu anul trecut, iar analizele pentru angajați le-am făcut o dată pe an”. Este inconștiență, este absolut irelevant, este absolut degeaba!”

Comentarii Facebook