Ce se întâmplă dacă lipsește micul dejun din farfuria celor mici: „Unul dintre cele mai nesănătoase obiceiuri alimentare la elevi”


Nutriționiștii consideră că începutul noului an școalr reprezintă o provocare pentru copii, care trebuie să treacă brusc de la programul lejer de vacanță, la rutină și disciplină. 

Dar în același timp, acesta poate să fie dificil și pentru părinți, care sunt nevoiți să includă acum noi atribuții în programul zilnic, deja supraîncărcat în cele mai multe cazuri. 

Un obicei nesănătos în rândul elevilor: nu respectă mesele principale ale zilei, în special micul dejun 

Potrivit nutriționistului-dietetician Adina Rusu, în toată această nouă organizare, alimentaţia şcolarilor şi a adolescenţilor poate reprezenta o provocare, importanţa ei fiind extrem de mare atât pe termen scurt, pentru funcţionarea la parametrii optimi în viaţa de zi cu zi, cât şi pe termen lung, pentru menţinerea sănătăţii fizice şi psihice.

Unul dintre cele mai nesănătoase obiceiuri alimentare pe care îl regăsim la şcolari este nerespectarea meselor principale ale zilei şi, în special, lipsa micului dejun, fenomenul fiind tot mai des întâlnit cu înaintarea către adolescenţă. Mai mult, acest obicei pare să fie mai frecvent în cazul familiilor cu un nivel socio-economic scăzut. Conform studiilor, copiii tind să preia acest comportament de la părinţi, rolul acestora fiind fundamental în dobândirea de către cei mici a acestui obicei 'transmisibil'”, declară nutriționista, potrivit Agerpres. 

Părinții au o influență foarte mare asupra copiilor când vine vorba de alimentație

De altfel, susţine aceasta, în ceea ce priveşte obiceiurile alimentare, influenţa modelului parental este evidentă şi în cazul adolescenţilor.

În special pentru şcolari, micul dejun poate fi considerat cea mai importantă masă a zilei. Astfel, consumul unei mese înainte de a începe ziua de şcoală se asociază cu o îmbunătăţire a atenţiei şi concentrării, cu rezultate mai bune la teste, cu mai multă energie, cu un aport mai crescut de vitamine şi de minerale şi chiar cu o greutate corporală mai sănătoasă”, a mai adăugat aceasta. 

Micul dejun este în mod special important pentru şcolarii mici al căror creier consumă jumătate din energia totală a organismului. Astfel, elevii care consumă un mic dejun sănătos se pot concentra mai bine asupra sarcinilor primite şi sunt mai puţin distraşi de influenţele exterioare sau de ceilalţi elevi. De asemenea, sunt capabili să înţeleagă mai uşor ceea ce li se predă şi reţin mai bine informaţiile primite”, a mai afirmat dieteticiană Adina Rusu. 

Elevii care servesc micul dejun au rezultate mai bune la școală

Mai mult decât atât, conform studiilor, elevii care iau micul dejun tind să aibă rezultate mai bune la testele de matematică, citire sau ştiinţă.

Cercetătorii cred că acest lucru poate fi determinat de faptul că micul dejun furnizează energia necesară pentru a creşte aptitudinile cognitive, abilităţile de gândire şi viteza cu care cei mici pot rezolva probleme. Micul dejun îi furnizează organismului glucoza de care are nevoie pentru a-şi produce energia necesară funcţionării până la masa de prânz. Atunci când şcolarii merg la cursuri fără a mânca, glicemia lor, deja scăzută, devine tot mai mică, făcându-i şi pe aceştia lenţi, înceţi şi chiar irascibili. Copiilor flămânzi le lipseşte energia necesară şi motivaţia pentru a participa la activităţile din clasă, în timp ce malnutriţia şi deficitul de micronutrienţi le afectează sănătatea fizică, psihică şi socială”, a mai explicat Adina Rusu. 

Sursa foto: KIDmagia


Comentarii Facebook