Ce se întâmplă dacă mănânci carne de porc gătită insuficient. O tomografie arată pericolul real/Ce s-a găsit în corpul pacientului


Când oamenii mănâncă carne crudă sau insuficient gătită se expun la o mulțime de pericole! Dr. Sam Ghali, un medic de la Universitatea din Florida, a distribuit pe rețelele de socializare imaginea șocantă a unui pacient cu semne evidente ale unei infecții parazitare, scrie DailyMail.

Cisticercoza apare atunci când larvele unei specii de tenie pătrund în țesuturi precum mușchii sau chiar creierul. Acestea formează un chist dur calcificat, care poate fi simțit ca o umflătură sub piele și care apare ca un nodul alb oval „bob de orez” la scanările medicale.

Deși neplăcute, acestea sunt în general inofensive, deoarece larvele nu supraviețuiesc în afara intestinului. Cu toate acestea, chisturile pot cauza probleme dacă se dezvoltă în creier. Tenia responsabilă de infecție intră în corpul uman prin consumul ouălor sale.

Aceste ouă pot fi găsite în carnea de porc insuficient gătită și se pot transforma în tenii adulte în intestinele oamenilor, dar acest lucru nu duce direct la cisticercoză. În schimb, cisticercoza apare atunci când persoanele infectate transmit ouăle de tenie altor persoane, prin intermediul fecalelor lor.

„Este foarte important să rețineți că numai atunci când aceste ouă sunt ingerate prin transmitere fecală-orală, se poate dezvolta sindromul clinic cunoscut sub numele de cisticercoză”, a spus pe X medicul  Dr. Ghali.

Organizația Mondială a Sănătății estimează că chisturile larvelor de Taenia solium care se dezvoltă în creier sunt responsabile de până la 70 % din cazurile de epilepsie din unele părți ale lumii. Se crede că aproximativ 2,5 milioane de persoane sunt infectate anual cu Taenia solium, cel mai frecvent în regiunile sărace din Asia, America de Sud și Europa de Est.

Simptomele bolii

Infecția se transmite în principal prin faptul că persoanele infectate nu se spală corect pe mâini după ce au folosit toaleta, deși ouăle pot fi transmise și prin apa contaminată cu materii fecale. Odată ingerate în acest mod, ouăle eliberează larve care pot trece în fluxul sanguin și ajunge în locuri precum mușchii sau alte organe.

Aici ele sunt ucise de sistemul imunitar al organismului și formează chisturi dure. Durerile de cap și chiar convulsiile sunt frecvente atunci când chisturile ajung în creier, precum și confuzia, amețelile și o afecțiune potențial fatală numită hidrocefalie, un exces de lichid în creier.

În aceste cazuri, este de obicei necesară o intervenție chirurgicală pentru a îndepărta chisturile. Chisturile pot provoca, de asemenea, probleme dacă ajung la ochi, provocând vedere încețoșată sau tulburată și, eventual, declanșând o infecție.

Chisturile în sine se pot dezvolta la luni sau ani după infecția inițială cu ouă de tenie. Tenia care poate provoca cisticercoza este o specie numită Taenia solium, cunoscută și sub denumirea de tenia porcului, potrivit stirileprotv.ro.

Comentarii Facebook