Duminica 17 Noiembrie

Ce spun reprezentanții AstraZeneca despre siguranța vaccinului? Mesajul oficial al companiei


Reprezentanții companiei farmaceutice AstraZeneca susțin că nu există dovezi a unui risc major de embolie pulmonară, tromboză venoasă profundă sau o scădere a trombocitelor din cauza serului anti-COVID-19 dezvoltat de ei. Reacția companiei vine după ce mai multe state din Uniunea Europeană au oprit vaccinarea sau au suspendat unele loturi de vaccin.

Reacția AstraZeneca, despre siguranța vaccinului anti-COVID

Cu toate acestea, compania spune că toate datele de siguranță vor fi reanalizate. Mai mult de atât, AstraZeneca a făcut deja o revizuire a datelor de care dispune în cazul celor peste 17 milioane de oameni care au fost imunizați deja în Uniunea Europeană și Marea Britanie. Așadar, specialiștii gigantului farmaceutic au ajuns la concluzia că nu există dovezi ale unui risc major de tromboze, trombocitopenie sau embolie pulmonară, la nicio grupă de vârstă, de gen, lot de vaccin sau în vreo țară anume, potrivit comunicatului AstraZeneca.

Reacția celor de la AstraZeneca vine după ce mai multe state din Europa au suspendat unele loturi de vaccin sau chiar au oprit vaccinarea „ca măsură de precauție”, după apariția unor cazuri severe la cei care s-au vaccinat.

Urmare a îngrijorărilor recente ridicate în legătură cu evenimentele trombotice, AstraZeneca dorește să ofere reasigurarea cu privire la siguranța vaccinului COVID-19, pe baza dovezilor clare științifice. Siguranța este de o importanță capitală, iar compania monitorizează continuu datele de siguranță a vaccinului.

O analiză atentă a tuturor datelor disponibile privind siguranța de la peste 17 milioane de persoane vaccinate în Uniunea Europeană (UE) și Marea Britanie cu vaccin COVID-19 AstraZeneca nu a evidențiat un risc crescut de embolie pulmonară, tromboză venoasă profundă (TVP) sau trombocitopenie, în niciun grup definit de vârstă, sex, lot sau o anumită țară”, se arată în comunicatul companiei.

Mai multe state din UE au suspendat vaccinarea cu serul AstraZeneca

Mai multe țări din Uniunea Europeană precum Norvegia, Danemarca, Bulgaria, Islanda sau Olanda, au decis suspendarea vaccinării anti-Covid cu serul produs de AstraZeneca datorită suspiciunilor cu privire la posibilele efecte secundare. De exemplu, potrivit autorităților din Olanda, măsura de suspendare va dura până cel puțin pe 29 martie și vine după rapoartele din Norvegia și Danemarca referitoare la unele posibile efecte secundare. Ministrul Sănătății olandez, Hugo de Jonge susține că este necesar ca Olanda să i-a această această măsură pentru moment.

De asemenea, Irlanda a luat o decizie similară, după ce au apărut informații precum că, la unii adulți din Norvegia au apărut unele efecte secundare. Cu toate acestea, Organizația Mondială a sănătății susține că nu există nici o legătură între vaccin și riscurile de a dezvolta cheaguri de sânge.

Mai mult de atât, chiar și Agenția Europeană a Medicamentului a recomandat joi continuarea vaccinări cu serul AstraZeneca, subliniind faptul că, la ora actuală nu există nimic care să demonstreze riscul unei coagulări al sângelui la persoanele vaccinate cu acest ser. Potrivit EMA, care efectuează acum o analiză a incidentelor din statele UE, beneficiile vaccinului AstraZeneca depășesc în continuare riscurile.


Comentarii Facebook