Miercuri 25 Decembrie

Ce spune profesorul în sănătate publică de la UBB Cluj despre deschiderea școlilor: Școala nu trebuia închisă din toamnă


Deschiderea școlilor nu s-a făcut ”într-un mod responsabil”, crede profesorul Răzvan Cherecheș.

Eu am spus că în toamnă nu ar fi trebuit închise. Școlile, până la clasa a IV-a, ar fi trebuit ținute deschise, cu măsurile de protecție adecvate. Deschiderea școlilor, ca idee, e o idee bună, problema e implementarea. Ministerul Educației nu a făcut absolut nimic, nu a pregătit școlile, nu a făcut un inventar. Ministerul Educației habar nu are câte școli țin copiii unul lângă altul în bancă, care este sistemul de ventilație din școli, nu a făcut traininguri și webinarii ca să informeze profesorii legat de norme, nu a luat legătura cu autoritățile locale care să asigure transportul”, spune Răzvan Cherecheș, conform Republica.ro.

Eu am spus că în toamnă nu ar fi trebuit închise. Școlile până, până la clasa a IV-a, ar fi trebuit ținute deschise, cu măsurile de protecție adecvate. Deschiderea școlilor, ca idee, e o idee bună, problema e implementarea. Ministerul Educației nu a făcut absolut nimic, nu a pregătit școlile, nu a făcut inventar. Ministerul Educației habar nu are câte școli țin copiii unul lângă altul în bancă, care este sistemul de ventilație din școli, nu a făcut traininguri și webinarii ca să informeze profesorii legat de norme, nu a luat legătura cu autoritățile locale care să asigure transportul

Mi se pare că școlile nu au fost deschise într-un mod responsabil. Pentru că toată responsabilitatea a fost mutată pe școli. În momentul de față fiecare școală este pe cont propriu și ce o să vedem, exact la fel ca și în toamnă, o să fie școli unde directorul și conducerea școlii vor ține de reguli cu fermitate și severitate și acolo vom avea foarte puține cazuri - școlile nu constituie neapărat focare, deci poate să fie controlată situația. Și vor fi școli unde directorul este fie prea relaxat, fie de-a dreptul incompetent și acolo o să avem focare și explozie a numărului de cazuri și în școală și în comunitatea din jur. Una peste alta, pentru elevii până în clasa a IV- a școlile ar fi trebuit să fie menținute deschise. Au fost nenumărate țări și în Europa care chiar în timpul lockdown-ului sever, cum noi nu am avut în toamnă, au ținut școlile deschise, până la clasa IV-a.

Susțineți că școlile nu trebuiau deschise acum pentru clasele a VIII-a și a XII-a?

Eu aș fi așteptat până la mijlocul lui martie, e să vedem dacă proiecțiile cu noua tulpină se validează sau nu, înainte să deschidem școlile pentru clasele a VIII-a și a XII-a. Motivul pentru care trebuie deschise a VIII-a si a XII-a - iar asta nu se spune - este de fapt eșecul educației online. La clasele I-IV este foarte diferită situația: este foarte greu să educi pe cineva online care nu știe să citească și să scrie. În timp ce clasele a VIII-a – a XII-a nu sunt în această situație, îi aduc în clase pentru că educația online a eșuat, pentru că Ministerul Educației nu și-a făcut treaba. Toată vara trecută Ministerul Educației, în loc să pregătească educația online pentru situația în care venea valul doi, proiectat de toți specialiștii în sănătate publică, ministrul Anisie zicea: sperăm să fie totul bine și să ne vedem față în față la școală. La fel cum acum Ministrul Educației spune că distanțarea nu e neapărat necesară. Ba da, este neapărat necesară și să îi ții pe copii în bancă unul lângă altul, chiar cu mască, îi expui la risc! Asta e lipsă de responsabilitate și înseamnă să ignori dovezile științifice, pentru că din punct de vedere administrativ îți convine situația asta”.

Expertul în sănătate publică de la UBB Cluj lansează un avertisment GRAV: Tulpina britanică va deveni majoritară

Comentarii Facebook