Ce spune un medic pediatru despre ora la care ar trebui să înceapă elevii școala: „Trezirea este mai complicată pentru adolescenți”


Cu toții ne confruntăm cu o mare problemă dimineață și anume, trezirea. Dacă până și adulții întâmpină uneori dificultăți în a se trezi dimineața, gândiți-vă cât de complicat este pentru un adolescent să facă acest pas. 

Fiecare dintre noi, mai ales în perioada adolescenței, s-a confruntat cu trezitul de dimineață, devenind astfel cel mai mare dușman al nostru, căci, să fim sinceri, cine s-ar ridica din patul moale și cald. Totuși, școala, facultatea, munca și treburile cotidiene ne împing să facem acest pas, gândindu-ne cât de bine o să fie când vom termina cu toate și ne vom putea întinde din nou în pat. 

Ei bine, potrivit unui medic pediatru, se pare că în rândul elevilor și al studenților trezitul dis-de-dimineață este mai problematic decât am crede. Mediul pediatru, Celia Levavasseur, consideră că programul școlar ar trebui ajustat în funcție de vârsta copiilor și tinerilor pentru a se potrivi mai bine cu ritmul lor biologic și cu nevoile de somn. 

Pediatrul argumentează că în comparație cu preșcolarii, adolescenții au nevoie de mai mult timp pentru a se trezi complet și pentru a fi pregătiți în totalitate pentru activitățișe academice, iar această ajustare a programului ar putea contribui la o mai bună performanță școlară, dar și la îmbunătățirea sănătății mentale și fizice. 

Lecțiile ar trebui să înceapă la ora 8:00 la grădiniță și la școală primară, la 9:00 la gimnaziu, la 9:30 pentru liceeni și chiar la 10:00 pentru studenți. Cu cât îmbătrânești, cu atât mai puțin efect are asupra ta. Așa că trezirea este mai complicată pentru adolescenți”, a precizat specialistul.

Cum poate afecta trezitul de dimineață viața adolescenților?

Un studiu realizat la Universitatea din Rochester (SUA) în anul 2017 arată că adolescenții care încep ziua înainte de ora 08:30 au un risc mai mare de a dezvolta simptome de anxietate sau depresie.

Cercetătorii au subliniat în cadrul studiului cât de importantă este ora de început a zilei pentru sănătatea mentală a adolescenților, recomandând ca aceștia să nu înceapă activitățile înainte de 08:30. De asemenea, aceștia mai menționează că ora de început influențează somnul, fiind frecvent afectată de tendința adolescenților de a se culca târziu.

În plus, elevii de gimnaziu care beneficiază de două-trei ore suplimentare de somn pe săptămână au rezultate școlare mai bune și se simt mai odihniți.

Comentarii Facebook