Chirurgul Silviu Constantinoiu: ”Niciodată Inteligența Artificială nu va putea înlocui substanța cenușie a creierului nostru”
Profesorul Silviu Constantinoiu, cu peste 30.000 de operații la activ, crede că Inteligența Artificială nu va putea niciodată să înlocuiască doctorul specialist în actul medical.
”Am un nepot, un băiat foarte deștept, care e mare specialist în calculatoare. Toată noaptea stă și lucrează cu japonezii la programe de inteligență artificială. Și îmi spune mereu că, în curând, roboții vor înlocui, efectiv… Zic, «Mă, eu cred ce spui tu, dar parțial. Și să îți spun și de ce.
Robotul, deocamdată, dar cred că așa va fi mereu, nu va putea să facă decât ce e programat. El nu va putea să aibă, cred eu, în primul rând sentimente – să plângă, să râdă, să facă ceva… Când vei reuși să faci tu un robot de genul ăsta, să-mi spui și mie, dar cred că n-o să trăiesc atâta și nici nu se va întâmpla asta vreodată».
Domne, vedeți ce se întâmplă?! Saltul de la materia anorganică la materia organică, la aminoacizi, este foarte mare. Era un academician sovietic care amesteca sulf, carbon, oxigen – elementele esențiale care intră în structura aminoacizilor -, le supunea unor șocuri electrice puternice, fulgere și susținea că obține aminoacizi. Posibil, nu știu…
Saltul de la materia anorganică la organică este uriaș. Saltul de la materia organică la primul organism unicelular este extraordinar de mare. Saltul de la un organism care ajunge să reflecteze ce este în mediu și să se adapteze, iar este mare. Până apare mamiferul, care să zicem că este un sumum al funcțiilor fiziolofgice perfect dezvoltate…
Ce are omul în plus și ne diferențiază de restul? Substanța cenușie. Acolo este sediul unde Dumnezeu a pus ceea ce este divin în fiecare dintre noi. Eu cred că niciodată nu va putea fi înlocuită substanța cenușie a creierului nostru”, a explicat profesorul Silviu Constantinoiu, la podcastul Altceva.
Silviu Constantinoiu este director al Centrului de Excelență în Chirurgia Esofagiană la Spitalul Clinic „Sfânta Maria”, personalitate emintentă de talie internațională, doctor Honoris Causa al Universității de Stat de Medicină și Farmacie „Nicolae Testemițianu” din Republica Moldova și al Universității de Medicină și Farmacie Grigore T. Popa din Iași.
Profesorul a realizat peste 30.000 de intervenții chirurgicale.
1 Comentariu
Cam multe lacune, sigur e profesor?