Duminica 22 Decembrie

Chirurgul Ștefan Florian, despre neocuparea locurilor de rezidențiat: Tinerii fug de chirurgie. Avem o problemă!


Profesorul Ștefan Florian, neurochirurg de talie mondială, susține că tinerii fug de specialitățile grele, cum e chirurgia. Acest lucru se vede în neocuparea celor 628 de locuri de rezidențiat în cadrul sesiunii din noiembrie 2022. 

Dr. Florian crede că responsabilitatea este foarte mare și tinerii nu mai vor să și-o asume.

Nu este doar un fenomen național, este un fenomen pe care l-am constatat și eu în acest an alături de colegii mei, deoarece este legat de atmosfera creată în jurul medicilor și în particular în jurul medicilor chirurgi, care întâmpină foarte multă agresivitate în ultima vreme.

Responsabilitatea într-o specialitate chirurgicală este imensă, iar de mult timp lumea a fost educată pentru ca orice nemulțumire să fie adresată în instanță. Lumea este conștientă că medicina este singura specialitate în care funcționează malpraxisul. Nicăieri altundeva nu vedem acest termen, deși greșeli se produc peste tot. În medicină malpraxisul funcționează, iar medicii sunt acuzați nu numai pentru daune fizice, cât pentru foloase materiale.

Asta este atmosfera creată în ani de zile, acesta este curentul, trendul care ne-a fost indus dinspre Vest și acesta este rezultatul… fuga de responsabilitate, de specialități care ridică probleme, care ridică responsabilități mari și îndreptarea tinerilor spre o specialitate mai confortabilă, mai bună, și de ce nu, care poate fi efectuată și într-un cabinet particular, astfel încât nu e de mirare că am ajuns în punctul în care lumea să nu vrea”, a declarat neurochirurgul clujean Ștefan Florian, pentru Prima News, citat de Servuscluj.ro.

Acum există un deficit de medici în special din domeniul neurochirurgiei. Acest lucru se regăsește nu numai în România.

Acest deficit în materie de neurochirurgi este unul pe plan european sau chiar pe plan mondial, pentru că nu oricine este dispus să lucreze în condiții de stres ”duble”. O dată aceștia suportă stresul profesional, acela pe care îl ai când te concentrezi pe cazul din fața ochilor tăi, iar mai apoi ai stresul de a suporta, de unul singur, consecințele în cazul în care ceva nu va merge bine.

Personal, cunosc cazuri în care deși lucrurile au decurs bine, s-au găsit motive pentru ca medicul să fie acuzat. Nu trebuie să ne mirăm, acesta este rezultatul a ceea ce noi am construit în ultimii 20 de ani, în special”, a mai spus profesorul Ștefan Florian.

Școala de medicină din Cluj este ferită deocamdată de astfel de probleme. Absolvenții Universității de Medicină și Farmacie ”Iuliu Hațieganu” Cluj-Napoca au fost primii pe țară la examenul de rezidențiat. 

Profesorul Ștefan Florian, medic neurochirurg de talie mondială: Pregătim 35 de neurochirurgi și 30 pleacă din țară - VIDEO

Neurochirurgul Ștefan Florian a mai atras atenția că Clujul pregătește anual 30-35 de neurochirurgi, dar aceștia nu au unde lucra pentru că nu sunt locuri. Migrația creierelor din medicină spre Occident este pandemică, iar sistemul sanitar românesc nu face nimic pentru a o opri.

Avem tineri, care s-au pregătit în afară și vor să vină în țară. Noi trebuie să le asigurăm condiții. Avem tineri pe care noi i-am format și care lucrează în afară și vor să se întoarcă acasă.

Noi pregătim numai în domeniul în care mă pricep eu, neurochirurgie, pregătim între 30 și 35 de specialiști, iar țara are nevoie în mod real de 5 - 7 specialiști pe an. Pleacă afară sau în domeniile private. 

Foarte mulți dintre foștii mei rezidenți au plecat în Marea Britanie, dar am și în Franța, Germania, dar în Marea Britanie erau cei mai mulți. Acolo, la un moment dat lucrau cinci specialiști în neurochirurgie, toți foști rezidenți de-ai mei”, a explicat dr. Florian, anul trecut, la un eveniment public.

Comentarii Facebook