Coaliția pacienților COPAC, semnal de alarmă: Pacienții cu urgențe cardiovasculare nu mai merg la medic de frica coronavirusului
Coaliția Organizațiilor Pacienților cu Afecțiuni Cronice din România(COPAC) trage un semnal de alarmă cu privire la scăderea dramatică a prezentării la medic și la unitățile de primiri urgențe a pacienților care prezintă simptome specifice unor urgențe cardiovasculare, precum infarctul miocardic acut, cu consecințe deosebit de grave pentru starea de sănătate a acestor pacienți.
Potrivit datelor Societății Europene de Cardiologie, în zonele afectate de pandemie s-au înregistrat cu 50-70% mai puține prezentări de cardiologie comparativ cu perioada de dinaintea pandemiei.
Acest lucru se poate explica prin reticența pacienților de a se prezenta la spital de teama infecției COVID-19.
Pacienții cu infarct miocardic acut sunt o categorie afectată în mod deosebit în actualul context epidemiologic, pentru care în România s-au depus eforturi semnificative, în ultimii ani, în vederea îmbunătățirii accesului în timp util la îngrijirile și tratamentul de care au nevoie pentru a le salva viața.
COPAC se adresează în primul rând pacienților să nu ignore următoarele simptome care pot fi asociate infarctului și să se adreseze imediat medicului de familiei sau apelând la numărul de urgență 112:
- Dureri în piept persistente, care se înrăutățesc cu trecerea timpului,
- Palpitații,
- Respirație îngreunată,
- Leșin.
”Trebuie găsite urgent soluții pentru pacienții cu urgențe cardiovasculare cum sunt pacienții cu infarct, pentru care orice oră cu asistență medicală specializată face diferența dintre viață și moarte. Solicităm pacienților să acceseze sistemul de sănătate, să nu aștepte o agravare a simptomelor, iar autoritățile statului să înțeleagă că pacienții cu urgențe cardiovasculare nu au timp de pierdut. Infarctul nu așteaptă trecerea stării de urgență”, a declarat Radu Gănescu, președintele COPAC.
COPAC solicită autorităților identificarea unor soluții pentru pacienții cu afecțiuni cardiovasculare care să nu le pună viața în pericol în perioada stării de urgență pentru a evita ajungerea în situații extreme care le pun viața în pericol.
0 Comentarii