Criză de medicamente! Spitalele și farmaciile rămân fără medicamente. Ministrul Rafila: Lucrurile se pot acutiza
Este criză de medicamente în spitale și farmacii. Producătorii din industria farmaceutică spun că de vină este politica prețurilor. Legea cere ca ele să fie calculate în funcție de cele mai mici prețuri din Uniunea Europeană. Lipsa anumitor medicamente crează deja probleme în unele spitale din țară. Din această cauză la Constanța, spre exemplu, au fost amânate toate operațiile care nu sunt urgente.
2022, anul cu cele mai multe întârzieri în aprovizionarea spitalelor cu medicamente
În 2022 au fost cele mai multe întârzieri în aprovizionarea cu medicamente din ultimii 7 ani. Aproape una în fiecare zi. Ministrul Sănătății spune că principala sursă a problemelor este că instituțiile de stat sunt obligate să cumpere la cel mai mic preț posibil.
„Mecanismul de preț din România, de foarte multe ori, descurajează firmele să producă medicamente, și mai ales pentru generice, acest preț e extrem de redus și câteodată renunță la fabricație. Lucrurile se pot acutiza, mai ales în condițiile în care producătorii de medicamente au semnalat o creștere a costurilor din cauza modificărilor de pe piața energiei”, a declarat ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, potrivit Digi24.
„De vreo 5 ani atragem atenția cu privire pa criza medicamentelor, când nici măcar nu era criza materiilor prime. Dispariția produselor fabricate în țară... nu e o soluție să aduci pe nevoi speciale, asta va face să dispară și mai multe medicamente făcute în țară”, a spus Dragoș Damian, CEO Terapia Cluj.
Un spital din Constanța a anulat zeci de operații din cauza lipsei unui medicament
Cea mai recentă criză a apărut la Constanța. La Spitalul Județean au fost amânate toate operațiile care nu sunt urgente, din cauză că stocul de medicamente pentru anestezia generală este pe sfârșite. Producția a fost întreruptă temporar în fabrică din unor cauza unor neconformității în calitatea produsului finit.
Ministrul Sănătății spune că medicamentul pentru anestezie generală va fi disponibil din nou, din import, abia începând cu săptămâna viitoare. „Orice spital mare trebuie să aibă o rezervă dintr-un produs care se folosește pe scară largă, zilnic, la aproape toate intervențiile chirurgicale. E o problemă mai degraba de organizare a spitalului, decât o problemă la nivelul țării”, explică acesta.
Reprezentanții firmei care produce medicamentul spun că au în depozit 51.000 de cutii, cantitate care acoperă necesarul pe 90 de zile ale spitalelor. „Am finalizat producția a 51.000 cutii de Neostigmină care au ajuns în depozitele noastre la finalul săptămânii trecute. Am informat distribuitorii de disponibilitatea medicamentului și sperăm ca în cel mai scurt timp medicamentele să ajungă la spitalele care au nevoie. Conform estimărilor noastre, această cantitate acoperă necesarul pentru 90 de zile al spitalelor”, au transmis reprezentanții firmei producătoare.
2 Comentarii
avem milioane de seruri minune, sa inlocuiasca cu dansele medicamentele lipsa, oricum e mai ieftin decat sa le distruga
na nu-i bai.... traim nyemteste....ca doar avem un nyeamt la butoane....pas cu pas...