Cum facem față stresului? Trucuri simple care îți vor schimba perspectiva asupra vieții
Suntem „actorii” unor vremuri în care toate lucrurile din jurul nostru par a fi un motiv pentru îngrijorare. Este firesc în aceste zile să simțim tot spectrul de emoții, de la tristețe până la dezgust sau furie. Însă, stresul poată să aibă un impact semnificativ asupra sănătăţii psihice, dar şi fizice.
Persoanele stresate pot suferi tulburări serioase de somn, dureri puternice de cap sau chiar dureri de stomac, se simt mereu copleşite şi iritate de ceea ce se petrece în jurul lor. Stresul are capacitatea de a se acumula, de aceea nu trebuie să ne lăsăm copleșiți totalmente de ceea ce se întâmplă în jurul nostru. Este firesc să fim îngrijorați, dar sănătatea noastră mintală trebuie să fie în prim-plan indiferent de situație.
Ce este stresul și cum se manifestă
Stresul este o reacție psihologică care se poate manifesta și la nivel fizic, prin care trecem cu toţii. O cantitate mică de stres poate fi bună, pentru că ne motivează să ieșim din zona de confort. Dar întâmplările de zi cu zi, cum sunt ședințele la locul de muncă, munca în exces, lipsa banilor pentru plata facturilor, ne împing spre un nivel mare de stres și de multe ori cedăm nervos. Aceste stări s-au acutizat și mai mult în cei doi ani de pandemie, la care acum s-a adăugat și războiul din Ucraina.
Cele mai utilizate și eficiente metode de gestionare a stresului
1. Fă sport
Chiar dacă sună a clișeu, 10 minute de mișcare sunt de ajuns pentru eliberarea unui neurotransmițător care reduce stresul. Chiar dacă n-ai timp de sport în timpul săptămânii, alocă-ți câteva ore în weekend. Sportul contribuie, de asemenea, la creșterea creativității. Orice tip de mișcare îi conferă minții tale încrederea că greutățile au rămas în spate. Alege un tip de sport care îți provoacă plăcere, lucrurile nu trebuie să fie forțate.
2. Nu te concentra prea mult pe treburile casnice
Nu lăsa ca plata unei facturi sau drumul până la un magazin să îți acapareze tot timpul liber, pentru că astfel nu vei mai avea timp să te relaxezi și vei simți că muncești încontinuu. Încearcă să te ocupi de astfel de activități în timpul săptămânii, și nu în weekend.
3. Deconectează-te
Deconectarea este cel mai important pas pentru reducerea stresului. Dacă îți verifici constant e-mail-urile și apelurile, nu te vei putea relaxa cu adevărat. Încearcă să îți aloci anumite ore în weekend pentru a răspunde mesajelor urgente, fără să-ți sacrifici, însă, timpul liber.
4. Urmează-ți hobby-urile
Alocarea timpului pentru pasiunile tale este o modalitate excelentă pentru a scăpa de stres și pentru a te dezvolta. Activități precum cititul, scrisul sau pictura îți stimulează gândirea și îți reîncarcă bateriile pentru săptămâna următoare. Prin aceste activități tu îi transmiți corpului tău un mesaj clar, că tu ai grijă de el și astfel ești în siguranță. Lucrurile care ne provoacă plăcere nu sunt un moft, ci o necesitate pentru păstrarea unei stări de calm.
5. Petrece timp cu oamenii dragi
Petrecerea timpului calitativ cu oamenii dragi este esențială dacă dorești să îți reîncarci bateriile și să te relaxezi. Mergi cu oamenii dragi la o plimbare, la un film sau stați pur și simplu la povești. Omul este o ființă socială, care are nevoie de susținere. Alege oamenii potriviți, oameni ce oferă spațiu de înțelegere pentru gândurile tale. Stabilește cu acest oameni o serie de limite personale, uneori avem nevoie doar să fim ascultați, nu și de sfaturi.
6. Programează mini-aventuri
Cumpără bilete la un concert sau la o piesă de teatru. Planifică o excursie de weekend cu întreaga familie, îți va produce o stare de bine. Cu fiecare pas făcut, creierul tău înțelege că pericolul a trecut, iar tu nu te mai afli într-o stare de „înghețare emoțională”.
7. Trezește-te în fiecare zi la aceeași oră
Chiar dacă este tentant să recuperezi orele de somn în weekend, studiile arată că ritmul tău biologic are de suferit dacă uneori dormi prea mult. Câteva ore în plus de somn în weekend te vor face să te simți la fel de obosit și astfel vei fi mai puțin productiv luni. Dacă ai nevoie să recuperezi câteva ore de somn, mergi la culcare mai devreme. O rutină simplă, dar eficientă te va menține ancorat în realitate.
8. Pregătește-te pentru săptămâna următoare
Weekend-ul este potrivit pentru a-ți aloca câteva momente planificării săptămânii următoare. Peste 30 de minute de planificare îți pot crește semnificativ productivitatea și pot reduce nivelul de stres. Este mai ușor să faci față unei noi săptămâni atunci când ai un deja un plan.
0 Comentarii