Duminica 22 Decembrie

Cum îți poți adapta locuința pentru a spori siguranța copiilor


Căminul este acel ”acasă” unde fiecare dintre noi se simte cel mai în siguranță, iar pentru copii acest lucru este și mai evident. Ei au încredere în deciziile noastre, ca părinți, că le vom asigura tot ce au nevoie pentru a avea parte de un mediu sigur, confortabil și familiar. 

Cu toate acestea, multe accidente li se pot întâmpla celor mici chiar și în casă, iar ele pot surveni din neatenție, sau chiar din necunoașterea faptului că anumite obiecte sunt potențiale pericole pentru micuți. Măsurile de precauție reprezintă cea mai bună metodă pentru ca astfel de situații să nu aibă loc, iar din rândurile de mai jos poți afla cum îți poți adapta locuința pentru a spori siguranța copiilor. 

Adaptează piesele de mobilier pentru siguranța copiilor

Este esențial ca toate piesele de mobilier din camera celui mic să fie adaptate și prevăzute cu elemente de siguranță. Pentru odihnă, alege un pat pentru copii rezistent și stabil, preferabil din lemn masiv și cu somieră reglabilă la înălțimi diferite, care poate fi astfel folosit de la naștere până la 3-4 ani. Elementele de siguranță trebuie să fie date de barele laterale căptușite, marginile rotunjite și de lacul pe bază de apă cu care este vopsit, iar astfel te asiguri că nu vei pune în pericol sănătatea celui mic. Optează și pentru o saltea din materiale cât mai naturale, care să permită circulația bună a aerului, să absoarbă excesul de umiditate și să nu permită dezvoltarea de microorganisme. 

Totodată, este important să renunți la prea multe perne sau pături care să aglomereze pătuțul, iar dacă cel mic a crescut, elimină și jucăriile ornamentale de deasupra, la care ar putea ajunge cu mânuțele după ce mai crește. Optează pentru apărători laterale și la alte obiecte din camera sa, precum colțurile dulapurilor sau ale mesei de joacă, și nu așeza mobilă în dreptul ferestrelor, deoarece s-ar putea urca aici nesupravegheat.

Siguranța în baie și bucătărie

Una dintre cele mai importante măsuri de siguranță acasă este să nu lași copilul nesupravegheat nici măcar câteva minute, în special atunci când el se află în baie sau în bucătărie. Atunci când este foarte mic, în special, el poate înghiți apă sau chiar se poate îneca în apa de doar câțiva centimetri, așa că este prioritar să îi acorzi atenție maximă în astfel de momente și să fii lângă el permanent. Pardoseala poate fi și ea periculoasă dacă este prea alunecoasă, așa că acoperă gresia cu un covor antiderapant, bine fixat. 

Este recomandat să protejezi cu apărători speciale toate prizele din casă, indiferent de vârsta celui mic. De asemenea, verifică dacă toate dulapurile sunt etanșe și se închid bine, astfel încât cel mic să nu ajungă din greșeală la cutii de medicamente sau produse pe care le-ar putea inhala sau înghiți, incluzând aici cosmeticele și pasta de dinți.

Siguranța articolelor electrocasnice

Orice copil este curios și doritor să testeze cât mai multe activități noi în casă, dar multe articole electrocasnice se pot dovedi periculoase. Pentru siguranța micuțului, deconectează din priză orice fel de aparatură din baie sau bucătărie și nu lăsa la vedere niciun fel de cabluri pe care le poate trage singur. 

Chiar și aparatul de prăjit pâine, un mixer sau mașina de spălat îi pot stârni curiozitatea și dorința de a se juca singur în preajma lor, deci este important să ai grijă ca acestea să nu rămână la îndemâna lui. De asemenea, pune în locuri sigure, bine închise, orice fel de obiecte ascuțite, dar și pungile de plastic pe care ar putea dori să le umfle, dar care reprezintă un real pericol de asfixiere. 

Copiii sunt curioși și doritori să descopere cât mai multe singuri, pe cont propriu, mai ales imitând acțiunile celor mari, iar din acest motiv este esențial să te asiguri că în locuință vei lua toate măsurile astfel încât siguranța să fie întotdeauna pe primul loc.

Comentarii Facebook