Vineri 27 Septembrie

Cum poți „anula” o zi de stat jos. Oamenii de știință au făcut calculele/Activitățile care pot reduce riscul de deces asociat sedentarismului


Este binecunoscut faptul că perioadele îndelungate petrecute pe scaun nu sunt benefice pentru sănătate, însă v-ați întrebat vreodată cât exercițiu fizic este necesar pentru a contracara efectele negative ale acestei inactivități? Cercetările arată că între 30 și 40 de minute de activitate fizică zilnică pot compensa impactul statului prelungit. Potrivit studiului, această durată de „activitate fizică de intensitate moderată până la ridicată” poate neutraliza până la 10 ore de sedentarism zilnic. Totuși, orice formă de mișcare, inclusiv simpla ridicare în picioare, aduce beneficii, conform sciencealert.com.

Concluziile sunt susținute de o analiză realizată în 2020, care a revizuit date din nouă studii anterioare, cu un total de 44.370 de participanți din patru țări, toți purtând dispozitive de monitorizare a activității fizice. Analiza a arătat că, în cazul persoanelor cu un stil de viață sedentar, riscul de deces crește pe măsură ce timpul petrecut în activitate fizică de intensitate moderată până la viguroasă scade.

„30 - 40 de minute în fiecare zi”

„Pentru persoanele active, care desfășoară zilnic între 30 și 40 de minute de activitate fizică de intensitate moderată sau viguroasă, legătura dintre timpul îndelungat de sedentarism și riscul de deces nu este semnificativă față de cei care stau mai puțin jos", au explicat cercetătorii.

Cu alte cuvinte, activități precum mersul pe bicicletă, mersul rapid sau grădinăritul pot reduce riscul de deces asociat sedentarismului, până la un nivel comparabil cu cel al persoanelor care nu stau atât de mult. Această legătură a fost observată în datele colectate de la mii de participanți.

Ghidurile OMS din 2020 subliniază că activități simple precum urcatul scărilor, jocurile cu copiii și animalele de companie, yoga, dansul, treburile casnice sau mersul pe jos și cu bicicleta sunt metode eficiente de a fi mai activi. Dacă cele 30-40 de minute zilnice de activitate fizică par dificil de atins, cercetătorii recomandă să începeți treptat, cu mici modificări.

Comentarii Facebook