Duminica 22 Decembrie

Cum poți obține de la farmacie medicamente pentru COVID


În farmaciile din România a ajuns şi Favipiravir, medicament folosit la tratarea infecţiei SARS-CoV-2, care se dă însă doar cu reţetă.

Ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, a precizat, anterior, că Favipiravir, antiviralul care se va găsi și în farmacii cu circuit deschis, trebuie prescris cu precauție, deoarece are „efecte secundare serioase”.

Rețeta poate fi eliberată doar de medicul pneumolog, infecţionist, cel de medicină de urgenţă sau de medicii de familie şi doar pentru pacienţii care înainte au trecut printr-un set amănunţit de analize.

Pacienții primesc o fișă de informare și semnează că au fost informaţi în farmacie cu privire la efectele adverse ale medicamentului. Unul dintre efecte este teratogenitate, trebuie informate femeile care doresc copii sau gravide că nu au voie să-l folosească, are afectare hepatică, creşte nivelul acidului uric″⁣,  a declarat Andreea Chirtoaca, farmacist, pentru Pro TV.

Termenul de teratogen este de obicei folosit în contextul determinării de defecte anatomice la embrionul care se diferenția anterior normal. Însă, toate medicamentele folosite de către mamă în timpul sarcinii pot avea efecte teratogene, de aceea femeilor însărcinate le este interzis să ia orice tip de medicamente în timpul sarcinii, fără să consulte un medic. 

De asemenea, în spitale a ajuns şi Monopiravir, un alt medicament folosit pentru infecţia cu Sars-Cov-2 în primele 5 zile de boală, conform specialiştilor, şi care reduce semnificativ internarea la terapie intensivă, notează sursa citată.

Comentarii Facebook