Duminica 22 Decembrie

Cum să evitați apariția acneei provocate de purtarea măștii de protecție


Cu toții ne străduim să ne adaptăm cât mai bine la o normalitate reinventată de criza sănătății. Și, pentru că pe 7 aprilie se sărbătorește Ziua Mondială a Sănătății, articolul de față își propune să vină ca o completare la îndemnurile de a ne proteja prin purtarea unei măști în fiecare zi, atât pe noi înșine, cât și pe cei dragi.

Cum să evitați apariția acneei provocate de purtarea măștii de protecție

Cu toate acestea, masca poate duce uneori la erupții acneice și inflamații, potrivit dermatologilor, sau la ten seboreic, pete, puncte negre și pori mari pe zona bărbiei și a gurii.

Purtarea măștii de protecție mai poate afecta pielea nasului și a obrajilor, iar simptomele apar peste noapte, ajungându-se chiar la dureri în zonele menționate.  Sigur că motivele de a purta o mască de protecție sunt peste problemele legate de ten acneic sau gras. Sănătatea fiecăruia nu poate fi supusă riscurilor pentru câteva coșuri.

Totuși, ca să evităm acneea de mască, trebuie să-i înțelegem cauzele. Cum să evitați apariția acneei provocate de purtarea măștii de protecție.

Cauzele noului tip de acnee de mască sau masknea

Principala cauză este ceea ce dermatologii numesc “efectul de ocluzie”. Dacă masca de protecție este concepută pentru a restricționa fluxul de aer cu scopul de a vă proteja, în același timp, transpirația, impuritățile, bacteriile și reziduurile de machiaj se adună toate chiar pe piele.

Este ca un cocktail microbian. Căldura și umiditatea se acumulează sub o mască, la care se adaugă o doză de celule moarte. Astfel, porii pielii se pot înfunda rapid, teren ideal de reproducere a bacteriilor și, chiar dacă de obicei nu suferiți de acnee, pot favoriza apariția de coșuri roșii mici, puncte negre, pete, pot face pielea mai grasă etc.

Cum să evitați apariția acneei provocate de purtarea măștii de protecție

Imediat ce se pune o bucată de pânză pe față, aceasta are tendința de a se freca. Acest proces, însemnând apoi reziduuri de praf, sebum, bacterii și celule moarte, iritând pielea, ce poate declanșa inflamații și apariția petelor roșii, este cunoscut sub numele de “acnee mecanică” .

Odată înțelese diferitele cauze ale masknea, sunteți mai bine informați și veți lua măsuri.

Pași pentru evitarea acneei provocate de purtarea măștii

1.Alegerea măștii

În unele profesii și medii, oamenii trebuie să poarte o mască chirurgicală montată corespunzător. Dar pentru mulți dintre noi, o mască de pânză  poate oferi o alternativă mai confortabilă și mai potrivită pentru piele.

Masca trebuie să fie ușor respirabilă, cu frecare minimă, încât să nu se transforme într-un incubator de bacterii, limitând riscul de acnee mecanică. Este necesar să verificați întotdeauna instrucțiunile guvernamentale sau medicale pentru a vă asigura că masca are un număr suficient de straturi pentru a fi conforme. În plus, măștile din pânză trebuie spălate după fiecare utilizare.

2.Tratament facial adecvat

Odată ce ați găsit masca ce funcționează cel mai bine pentru pielea dvs., pasul următor este să vă gândiți la modul în care să o ajutați, alegând tratamentele faciale potrivite. Orice produs trebuie testat, iar dacă utilizați deja un tratament pentru acnee sub supravegherea unui medic dermatolog, verificați-l înainte de a face modificări în rutina dumneavoastră.

3.Curățarea dublă de succes

În perioada măștilor, este necesară o curățare dublă înainte de le pune și de îndată ce le scoateți de pe față. Practic, este vorba despre utilizarea unei spume de curățare,  urmată de o loțiune delicată, detoxifiantă și purificatoare.

Produsul de curățare înlătură impuritățile și sebumul acumulat sub mască, iar loțiunea va îndepărta microparticulele și reziduurile persistente prin infuzarea cu uleiuri esențiale, cum ar fi cel de mentă organic (recunoscut ca ingredient activ anti-acnee).

Curățați ușor tenul pentru a nu distruge bariera de protecție a pielii, ceea ce o poate face mai vulnerabilă la dezvoltarea petelor cauzate de acneea mecanică.

4.Crema hidratantă

Aplicarea unei creme hidratante poate părea contraindicată atunci când știți că acneea de mască este cauzată de un mediu seboroic. Dar, mai mult ca oricând, trebuie să aveți grijă de bariera de protecție a pielii și să o protejați de fricțiunea care declanșează acneea mecanică.

Cea mai bună opțiune este o cremă hrănitoare și matifiantă îmbogățită cu uleiuri esențiale organice cunoscute pentru acțiunea lor asupra acneei, mai degrabă decât ingredientele dermatologice tradiționale, cum ar fi acidul glicolic, pe care pielea stresată prin purtarea unei măști ar putea să o găsească prea agresivă.

5.Mască pentru ten gras

O dată sau de două ori pe săptămână, după ce vă dați jos masca de protecție, infuzați-vă pielea cu uleiuri esențiale detoxifiante, mai ales cu cele ale căror argile naturale elimină impuritățile acumulate, cum ar fi cele cu ulei de argan.


Comentarii Facebook