Curtea de Apel Cluj, decizie cruntă pentru un pacient: Nu i se va deconta tratamentul oncologic!


Judecătorii Curții de Apel Cluj au luat o decizie cruntă pentru un pacient oncologic, diagnosticat cu cancer colorectal. Magistrații au respins cererea pacientului de a i se deconta tratamentul, acesta ajungând să coste peste 2.000 de euro lunar.

El este în acest moment internat la clinica privată Medisprof Cancer Center din Cluj-Napoca, unde are nevoie de Regorafenib, un medicament care i-ar putea salva viața, dar al cărui preț depășește 11.000 de lei pe lună. Pentru majoritatea oamenilor, această sumă este mult prea mare pentru a o putea plăti.

Pacientul a dat în judecată mai multe autorități din țară, printre care Guvernul României, Ministerul Sănătății, Casa Națională de Asigurări de Sănătate și Agenția Națională a Medicamentului.

În instanță, el le-a cerut autorităților să îi deconteze medicamentul, iar motivul pentru care această cerere a fost respinsă este halucinant: Regorafenib nu se află pe lista de medicamente care pot fi decontate de stat.

Pacientul era sub tratament la Medisprof Cancer Center din Cluj-Napoca, potrivit informatiazilei.ro. A dat în judecată Guvernul, Ministerul Sănătății, Casa Națională de Asigurări de Sănătate (CNAS) și Agenția Națională a Medicamentului, solicitând, prin ordonanță președințială, acces gratuit la ultima linie de tratament disponibilă.


Medicamentul necesar, Regorafenib (comercializat sub denumirea Stivarga), are un cost enorm, de peste 11.000 de lei, sumă inaccesibilă pentru majoritatea pacienților. Deși tratamentul este autorizat în Uniunea Europeană și recomandat pentru această afecțiune, statul român nu l-a inclus încă pe lista medicamentelor compensate, în ciuda depășirii termenelor legale.


Deși tratamentul este autorizat în Uniunea Europeană și poate fi prescris pacienților cu acest diagnostic, statul român nu l-a inclus încă pe lista de medicamente compensate, deși termenele legale au fost depășite” a transmis spitalul în care pacientul este internat.

Refuzul de a facilita compensarea tratamentului este un afront adus drepturilor fundamentale ale pacientului, punându-i în pericol inclusiv dreptul la viață” au mai spus reprezentanții spitalului.

Această decizie este totuți ciudată în interpretarea situației medicale și pentru punerea în pericol a dreptului pacientului la viață, mai ales că, în cazuri similare, instanțele din alte orașe, precum Alba Iulia, au oferit decizii favorabile pacienților, facilitându-le accesul la tratamentul necesar.


 

Comentarii Facebook