Duminica 22 Decembrie

De ce nutrienți ai nevoie pentru a avea o piele sănătoasă. Alimente benefice pentru sănătatea pielii tale


Nutriţia înseamnă să îţi hrăneşti corpul cu alimentele şi substanţele nutritive potrivite. Totuşi, unii oameni uită că şi pielea şi părul au nevoie de hrană şi că acestea joacă un rol important în sănătate şi starea de bine generală. O piele radiantă nu se obține doar cu crema potrivită, ci și cu o dietă sănătoasă, care întărește rezultatele.

Proteinele, antioxidanţii, vitaminele şi colagenul te pot ajuta să îţi îmbunătăţeşti sănătatea pielii şi a părului. Persoanele cu o piele şi un păr care arată bine au de regulă obiceiuri zilnice sănătoase!

Consumă alimente bogate în proteine pentru repararea celulelor

Fiecare celulă are nevoie de proteine pentru a-şi menţine vitalitatea. Proteinele sunt principalul material utilizat pentru „înlocuirea” celulelor uzate sau moarte. Muşchii, părul, unghiile, pielea şi ochii sunt formate din proteine. O alimentaţie săracă în proteine, pe parcursul mai multor luni, poate duce la pierderea strălucirii pielii, subţierea părului şi riduri mai accentuate decât ar fi normal pentru vârsta cronologică. Includerea proteinelor în alimentaţie, din surse precum carne de pui, alte tipuri de carne, peşte, soia sau tofu te poate ajuta să rezolvi aceste probleme. 

Suplimentează, dacă e nevoie, aportul de vitamine

Vitaminele C, E, A și cele din complexul B pot stimula sănătatea pielii. În continuare vă prezentăm beneficiile fiecărei dintre aceste vitamine.

Vitamina A

Există două tipuri de vitamina A: retinoizi (vitamina A preformată) şi carotenoizi. Ficatul le converteşte în retinol, care stimulează producţia de celule noi şi previne pierderea părului. Surse bune de vitamina A sunt fructele şi legumele bogate în pigmenţi galbeni până la roşii, precum şi legumele cu frunze verzi.

Vitamina C

Vitamina C este esenţială pentru producerea de către organism, în mod natural, a propriului colagen. Când există o deficienţă de vitamina C, se produce colagen instabil, cu o structură slabă pentru repararea ţesuturilor. Vitamina C este implicată şi în formarea anumitor lipide care contribuie la reconstrucţia epidermului, stratul exterior al pielii, atunci când acesta este deteriorat. Surse bune de vitamina C sunt citricele, precum portocale şi lămâi, ardei, căpşuni, broccoli şi kale.

Vitamina E

Vitamina E funcţionează ca un antioxidant puternic, datorită abilităţii sale de a expulza rapid radicalii înainte de a reacţiona cu alte lipide, punând capăt propagării proceselor oxidative la nivelul membranelor. În plus, vitamina E contribuie la întărirea funcţiei de barieră a pielii. Surse bune de vitamina E sunt seminţele de floarea soarelui, migdalele, arahidele, dovleacul şi ardeiul gras roşu.

Vitamina B

În complexul de vitamine B se regăsesc opt vitamine cu roluri diferite în organism, care au un impact major asupra sistemului nervos, metabolismului organelor, musculaturii, părului, dar și asupra pielii. Iată ce beneficii au vitaminele B pentru pielea ta, dar și cum le poți folosi pentru a contribui la sănătatea ta.

Vitamina B1

Cunoscută și sub denumirea de tiamină, această vitamină are un impact direct asupra pielii. Concret, în lipsa tiaminei, pielea devine extrem de sensibilă, se înroșește, se exfoliază, iar buzele se crapă și ele. Proprietățile antioxidante ale vitaminei B1 stimulează circulația la nivelul pielii, ceea ce înseamnă că aceasta va capătă un aspect mai sănătos, având o strălucire aparte. Totodată, antioxidanții combat radicalii liberi, care accelerează procesul de îmbătrânire a pielii. Vitamina B1 se regăsește mai ales în alimente precum cereale integrale, germeni de grâu, semințe de floarea soarelui, nuci, drojdie și carne de porc.

Vitamina B2

Denumită și riboflavină, această vitamina contribuie la procesul de regenerare celulară la nivelul pielii, accelerând procesul de vindecare a rănilor și menținând pielea frumoasă și sănătoasă. Deficitul de vitamina B2 duce la deshidratarea pielii și favorizează totodată acneea. Vitamina B2 se regăsește în cantități mari în alimente precum ciupercile, migdalele, spanacul, produsele lactate, ouăle, pieptul de pui și algele.

Vitamina B3

Niacina sau vitamina B3 contribuie la tratarea iritațiilor, a acneei, a rozaceei, a eczemei precum și a arsurilor solare. Întrucât estompează și ridurile fine, această vitamină se regăsește adesea în produsele cosmetice cu efect antirid. Vitamina B3 poate fi luată în alimentație din carnea de curcan, carnea de pui, ficat, ciuperci, cereale și produsele lactate.

Comentarii Facebook