Vineri 15 Noiembrie

De ce persoanele vaccinate anti- Covid au şanse mai mici să dezvolte forme severe ale infecţiei. Valeriu Gheorghiţă a explicat clar


De ce spun autoritățile că persoanele vaccinate anti covid au şanse mai mici să dezvolte forme severe ale infecţiei de coronavirus? Ei bine, cu explicații a venit chiar Valeriu Gheorghiță, coordonatorul campaniei naționale de vaccinare împotriva coronavirusului.

De ce persoanele vaccinate anti-Covid au şanse mici să dezvolte forme severe ale infecţiei

Valeriu Gheorghiță militează pentru vaccinarea populației și face orice pentru ca oamenii să meargă să se vaccineze. El spune că este singura posibilitate de a scăpa cât mai repede de pandemia de coronavirus. Autoritățile urmăresc imunizarea în masă a populației, însă până în prezent doar aproape jumătate din populația României a căpătat imunitate în fața virusului.

Valeriu Gheorghiță spune că cei care au căpătat imunitate în fața bolii s-au vaccinat, iar alții au trecut deja prin boală și au încă anticorpi. Coordonatorul campaniei de vaccinare spune însă că jumătate din populație nu este suficient. Pentru a ajunge la imunizarea în masă a populației este nevoie ca cel puțin un procent de 70% din populație să fie vaccinată sau să fi trecut prin boală.

Această variantă virală are o contagiozitate mare (Delta – n.red.), cu circa 60% mai contagioasă față de varianta anterioară. În ultima lună avem o creștere exponențială a cazurilor, iar azi (joi, 30 septembrie – n.red.) am depășit 12 de mii de cazuri. Rata de pozitivare a testelor se menține crescută. (…) Varianta Alpha, care a generat valul trei și nu a fost așa contagioasă. Singura cale este să respectăm măsurile de prevenire a virusului, în paralel cu vaccinarea, care ne va asigura protecția față de formele severe”, a explicat Valeriu Gheorghiță.

În plus, Valeriu Gheorghiță nu exclude varianta apariției unei noi tulpini a coronavirusului. 

Totul depinde de evoluția virală, de probabilitatea de a apărea o variantă virală diferită de ce avem acum. Dacă nu aveam o variantă Delta, probabil că lucrurile stăteau altfel în România. Aveam valul patru, dar nu eram în situația aceasta. Acum, la nivel național, avem o imunitate de aproximativ 50%, fie prin vaccinare, fie prin trecere prin boală”, a declarat medicul Valeriu Gheorghiță, joi seară.

Cât durează infectarea la un vaccinat, față de un nevaccinat

Mulți români se întreabă de ce mai este nevoie de vaccinare, dacă tot te îmbolnăvești. Ei bine, Valeriu Gheorghiță a venit cu explicația. El spune că o persoană vaccinată care se îmbolnăvește scapă mult mai repede de infecție și are șanse mult mai mici să facă complicații.

Vaccinul ne protejează de formele severe de boală. Persoanele vaccinate au un risc mai mic de transmitere, conform studiilor. Persoanele vaccinate cu schemă completă se debarasează de virus mai repede, în circa 6 zile, conform unui studiu publicat săptămâna trecută. Persoanele nevaccinate scapă de virus în circa 14-16 zile”, a adăugat Valeriu Gheorghiță.


Comentarii Facebook