Vineri 27 Septembrie

De ce se recomandă extracția măselelor de minte, chiar dacă nu s-au cariat. Explică medicul ortodont: „Pot să producă efecte negative”


La finalul adolescenței, apar măselele de minte, pentru care recomandarea generală nu este să fie tratate, ci extrase. Se crede că, în timp, acestea vor dispărea complet din cauza faptului că alimentația noastră constă în mare parte din mâncăruri moi, ușor de mestecat. Astăzi, dacă un molar de minte se îmbolnăvește, nu este indicat să-l tratați, ci să-l îndepărtați. Iată de ce.

Măseaua de minte, sau al treilea molar, este ultima care erupe - între 17 și 21 de ani. Frecvent, cei patru ultimi dinți nu au destul loc pe arcadă pentru a erupe. Acest lucru îi determină să se poziționeze greșit. Așa poate apărea mușcătura greșită, dar și aglomerarea dinților – ceea ce destabilizează dinții funcționali.

„Pot să producă efecte negative asupra arcadei, sau dacă erup parțial să producă infecții. Chiar dacă erup bine pot să producă contacte proaste între dinți. Sunt mai greu de tratat şi atât de în spate în arcada dentară, cât şi accesul medicului este îngreunat. Sau ies în poziții atipice și nu sunt aliniate”, spune Dr. Ioana Dragoman, medic ortodont, pentru stirileprotv.ro.

Medicii recomandă extracția lor la finalul adolescenței. Aceasta ca să evităm înghesuirile dentare. Odată ce sunt afectate de infecții, se extrag oricum. Nu există recomandare de tratament.

Comentarii Facebook