Duminica 22 Decembrie

Dispozitivele mobile afectează creierul copiilor


Creierul copiilor care se joacă sau navighează pe internet cu ajutorul dispozitivelor mobile prezintă anumite modificări, conform unui studiu.

Studiul a fost realizat de National Institutes of Health (NIH) din Statele Unite, citat de postul de televiziune CBS, în 21 de centre de cercetare din Statele Unite, pe 4.500 de copii cu vârste cuprinse între nouă şi zece ani.

Examinarea cu ajutorul imagisticii prin rezonanţă magnetică (IRM) arată ”urme diferite” în creierele copiilor care folosesc smartphone-uri, tablete şi jocuri video mai mult de şapte ore pe zi. Datele indică o subţiere prematură a cortextului, scoarţa cerebrală care analizează informaţiile transmise creierului de cele cinci simţuri.

Subţierea cortexului ”este considerată ca un proces de îmbătrânire”, dar nu se știe dacă este un lucru rău și dacă este cauzat de ”timpul petrecut în faţa ecranelor”.

Utilizarea dispozitivelor mobile creează dependență, a spus medicul Kara Bagot, pentru că timpul petrecut în faţa unui ecran stimulează sinteza de dopamină, hormonul plăcerii. Echipa a scanat creierele unor adolescenţi în timp ce aceştia îşi consultau paginile de Instagram și datele s-au confirmat.

Există, deci, mai multe şanse ca oamenii să acţioneze impulsiv şi să utilizeze reţelele de socializare într-o manieră compulsivă decât, de exemplu, să se ocupe puţin de ei”, a explicat aceeaşi cercetătoare.

Comentarii Facebook