Sambata 16 Noiembrie

Epidemiologul Molnar Geza explică cât de sigure vor fi mijloacele de transport în comun - Sfaturi


După data de 15 mai România va relaxa măsurile de urgență, iar oamenii se întreabă cum vor trebui să se comporte. Epidemiologul clujean Molnar Geza a explicat ce riscuri sunt în mijloacele de transport în comun.

Distanţarea fizică  e recomandată acolo unde se poate păstra. La metrou, ca să păstrezi distanţa de 1,5 metri, ar trebui garnitura să fie de 5 kilometri. Va fi imposibil, dar se pot lua măsuri de comportament: nu stai faţă în faţă pe peron sau în vagon, aştepţi următorul metrou ca să nu te înghesui dacă nu te grăbeşti, de asemenea, firmele pot stabili începerea programului de muncă la ore diferite pentru a evita aglomeraţia. 

În ceea ce priveşte sistemul de ventilare din mijloacele de transport în comun, e nevoie de o cât mai bună ventilare pentru a scădea gradul de infecţiozitate al aerului. Aparatele de aer condiţionat din mijloacele de transport în comun pot reduce infecţiozitatea aerului dacă sunt folosite filtre performante şi acestea sunt schimbate conform indicaţiilor tehnice. Astfel de filtre performate care au capacitatea de a filtra particulele virale sunt obligatorii în anumite unităţi medicale. 

Purtarea vizierelor nu are niciun rost, deoarece să-ţi tuşească fix în faţă cineva care e infectat e de o raritate aşa de mare încât nu cred că ar merita efortul. Instinctiv, cel care tuşeşte întoarce capul măcar. Pentru cadrele medicale, da, are sens purtarea vizierelor şi a ochelarilor de protecţie, dar dacă vorbim despre circuitul public cred că e exagerat să purtăm. Putem purta, în schimb, ochelari de soare, că şi aşa vine vara”, a spus Molnar Geza, conform Adevărul.ro.

Concluzie. Indiferent de restricţiile ce vor fi ridicate, în condiţiile în care nu există tratament şi nici vaccin, altă metodă de a ne proteja decât comportamentul preventiv individual nu există. Trebuie să avem singuri grijă de noi. Aceasta presupune distanţarea fizică, purtarea măştii şi atenţia asupra igienei, fără a se ajunge la exagerări, în limita posibilităţilor. În 2-3 ani, vom ajunge ca 15% din populaţie să fie infectată, deci trebuie să ne adaptăm comportamentul. 

Comentarii Facebook