Duminica 22 Decembrie

Expertul în sănătate publică de la UBB Cluj lansează un avertisment GRAV: Tulpina britanică va deveni majoritară


Expertul în sănătate publică de la UBB Cluj, Razvan Chereches, lansează un avertisment privind pandemia COVID-19. Acesta spune că tulpina britanică va deveni majoritară.

În prezent există 4.000 de variante de tulpini care circulă în populație. Cele mai îngrijorătoare din cauza infecțiozității și a numărul mai mare de mutații care au apărut brusc au fost cele din Marea Britanie, Africa de Sud, Brazilia și acum din California, unde este o tulpină nouă”, a explicat, într-un interviu pentru Republica.ro, Răzvan Cherecheș. 

Eu zic că pe la jumătatea lui martie va fi majoritară, pentru că e mai competitivă și asta e proiecția nu numai în România. În toate țările unde a fost documentată că există, pe la jumătatea lui martie va fi majoritară. Noul model de infecțiozitate va deveni standardul.

La nivel mondial, deja începe să nu se mai discute despre tulpina britanică, din cauză că începe să schimbe mutații cu tulpina din Africa de Sud, cu cea din Brazilia. Încep să apară tulpini mixate între variantele astea. În acest moment avem vreo peste 4.000 de variante de tulpini care circulă în populație, practic cele mai îngrijorătoare din cauza infecțiozității și a numărul mai mare de mutații care au apărut brusc au fost cele din Marea Britanie, Africa de Sud, din Brazilia, acum din California este o tulpină nouă. Pentru că coronavirusurile suferă cam una - două mutații pe lună. Cam asta e ritmul de mutație. Dar astea au apărut dintr-o dată cu 17 - 20 - 24 de mutații, brusc. Ceea ce dintr-o dată le încadrează în altă categorie, nu stim exact care a fost mecanismul, aici se speculează că fie virusul infectat o persoană imunocompromisă și în care a stat timp de luni de zile, în timp ce persoana s-a expus la multiple variante și în felul asta virusul a evoluat ca într-un incubator, sau cealaltă variantă - că a trecut printr-o populație de animale, cum sunt de exemplu nurcile, care e demonstrat că se infectează de la oameni și infectează pe oameni înapoi, spre deosebire de pisici, de exemplu pe care noi le putem infecta cu SARS-CoV-2, dar ele nu infectează mai departe, e capăt de linie”, a spus Cherecheș.

Comentarii Facebook