Duminica 22 Decembrie

Explicații! De ce mor aşa repede bolnavii COVID, după ce ajung la spital. Medic: Le e frică! Bănuiesc că pe nicăieri nu s-a dat şpagă


Prof. dr. Cristian Băicuș a dat unele sfaturi pentru pacienții cu COVID, care sunt acasă, și a explicat de ce mor atât de repede cei care ajung la spital. 

Acesta a spus că administrarea de antibiotice (Azitromicină, Dexametazonă) este inutilă.

Întrebat de ce mor atât de repede pacienții după ce ajung la spital: ”Păi, pentru că ajung la spital și îi omorâm noi, nu? Ăsta e răspunsul! (n.red. ironic). 

Este o eroare sistematică de selecție, la fel ca și la antibiotice. Ajung la spital cei care sunt gravi și cei care nu și-au revenit acasă. Probabil că le e frică. Au auzit că se moare. Se ştie că şi până la COVID, sistemul sanitar avea o faimă proastă - că nu se uită la tine medicii, că trebuie să dai bani, dar în COVID, bănuiesc că pe nicăieri nu s-a dat şpagă.

Poate se va purifica sistemul sanitar măcar din punctul acesta de vedere, poate nu se va mai da şpagă aproape nicăieri”, a explicat prof. dr. Cristian Băicuș, miercuri, la rubrica Sfat de Sănătate, de la Antena 3.

Întrebat ce ar trebui să ştie cei care se infectează cu Sars CoV-2 în valul patru al pandemiei COVID, specialistul a făcut câteva recomandări.

1. Imediat ce te-ai infectat şi simţi că ai ca o răceală nu trebuie să te duci la spital, unde este plin de bolnavi, ci se vorbeşte cu medicul de familie. În prima fază, acţionează doar virusul, apoi după 7-12 zile, apare a doua fază, furtuna citokinică, atunci când apare insuficienţa respiratorie. 

2. În această etapă, când a apărut insuficienţa respiratorie, pacientul ar trebui să ajungă cât de repede se poate la spital. De multe ori, oamenii nu simt insuficienţa respiratorie, de aceea e bine să avem acasă un pulsoximetru. 

3. Dacă saturaţia de oxigen a scăzut la sub 90, în mod clar pacientul nevoie de oxigen.

Este important să avem acasă un pulsoximetru, se poate comanda de pe net. Dacă saturaţia a scăzut sub 90%, înseamnă că este nevoie de oxigen”.

La fel de importantă este măsurarea corectă a saturaţiei. Luăm saturaţia imediat după ce facem câţiva paşi. Facem câteva ture de apartament şi vedem dacă scade saturaţia, dacă scade, atunci este o problemă.

Deci luăm saturaţia după ceva efort şi dacă a scăzut înseamnă că avem ceva la plămâni", a mai spus medicul Băicuş.

Comentarii Facebook