Duminica 17 Noiembrie

Flora intestinală poate influența dezvoltarea creierului. Ce mâncăm ca să o menținem sănătoasă


Știați că orice boală începe în intestin? Medicul Anca Hâncu a vobit despre sănătatea florei intestinale: cum să o menținem echilibrată și care sunt beneficiile murăturilor care ajută mult în această situație, într-o emisiune Antena 3 CNN. 

Sunt milioane de bacterii în intestinul nostru și este important să știm cum facem să menținem aceste bacterii în echilibru, pentru că sunt bacterii bune și bacterii care nu sunt bune. De exemplu, lactobacillus este o bacterie bună. E important ca flora aceasta să fie echilibrată. Ceea ce numim eubioză, dacă apar dezechilibre, se numește disbioză și se traduce în multiple afecțiuni. Multiplele afecțiuni inflamatorii au ca sursa și afecțiuni inflamatorii. Dezechilibrul florei intestinale mai poate genera stări de tristeţe sau de anxietate. Vestea bună este că noi putem modela singuri această floră intestinală alimentându-ne corect”, explică dr. Anca Hâncu. 

Ce mâncăm ca să ne menținem sănătoasă flora intestinală

Suntem sfătuiți să avem acele 5 porții de legume și fructe pe zi. Salate făcute la abur, de exemplu, sunt foarte recomandate. Şi ciorbiţele sunt foarte valoroase. Prebioticele sunt, de fapt, hrana pentru bacteriile bune. Probioticele sunt chiar acele bacterii bune din intestit. E important să introducem în alimentaţie acele alimente fermentate. Iaurt, chefir, sana, zilnic câte o porţie. Ciorbiţa cu borş, care se face la noi în sud, este foarte sănătoasă şi benefică pentru floră”, mai explică aceasta. 

Murăturile în sare sunt cele care vor aduce aceste probiotice, pentru că fermentează acolo și sunt bogate în probiotice. Singura problemă ar fi cantitatea de sare în exces. Persoanele cu hipertensiune ar trebui să aleagă mai des varianta de murături în oţet. Trebuie să avem grijă şi la cantitatea de murături. Să nu facem excese, chiar şi acum de sărbători. Le putem combina cu un piure de cartof”, spune doctorița. 

Microbiota mai poate fi stricată și de altceva în afară de alimentație. Alimentația, sigur este cea care influențează și mai ales dieta vestică. Microbiota mai poate fi stricată prin consumul exagerat de carne, fumatul, expunerea la noxe. Aș vrea să rămâneți cu această idee: 90% din bolile umane cunoscute îşi au originea în flora patogenă din intestin,iar flora poate influența chiar și dezvoltarea creierului”, a mai spus medicul Anca Hâncu.


Comentarii Facebook