Gheorghiță: Nu este exclus să se genereze o nouă tulpină a coronavirusului, mai contagioasă
Perioada sezonului rece este favorabilă răspândirii SARS-CoV-2, asistăm deja la o tendință a creșterii cazurilor de COVID și în alte țări și nu este exclusă în următoarele luni apariția unei noi tulpini a coronavirusului, care să fie și mai contagioasă și să genereze un al cincilea val al pandemiei. Tocmai de aceea, este important să ne vaccinăm, spune coordonatorul campaniei naționale de vaccinare anti-COVID, medicul Valeriu Gheorghiță.
Întrebat dacă va veni și valul 5 al pandemiei, Valeriu Gheorghiță a declarat la Digi24 că vedem deja țări care au o recrudescență a numărului de cazuri.
„În Marea Britanie este o tendință de creștere a numărului de cazuri și nu vreau să uităm că suntem în plin sezon rece. Iarna se apropie și oamenii vor sta din ce în ce mai mult în spații închise, vor interacționa din ce în ce mai mult, aerisirea încăperilor se va face mai puțin, iar riscul de infectare evident că va crește, deci nu suntem sub nicio formă într-o perioadă care din punct de vedere al condițiilor epidemiologice să fie în favoarea noastră, ci dimpotrivă”, a arătat Valeriu Gheorghiță.
Dacă certificatul verde nu se introduce și pentru anumite categorii profesionale, atunci va fi greu să ajungem la 70 la sută populație vaccinată nu numai până la sfârșitul acestui an, dar nici în primele luni ale anului viitor, avertizează coordonatorul campaniei naționale de vaccinare.
„Va fi foarte greu să facem acest lucru, pentru că este evident că în perioada următoarelor două luni, situația epidemiologică ar trebui să se liniștească, să se echilibreze. Probabil că în momentul acesta suntem deja într-o perioadă de platou, însă depinde foarte mult de cât de bine sunt respectate măsurile de prevenire a răspândirii bolii și cât de mult va crește rata de vaccinare, dar problema este dacă suntem iarăși dispuși, ca țară, să ne confruntăm cu un viitor val de îmbolnăviri și s-o luăm de la capăt.”
„Nu cred că mai putem să ne permitem să repetăm la nesfârșit aceste valuri de îmbolnăviri, pentru că nu este exclus ca în perioada lunilor viitoare să se genereze o nouă variantă virală, care să se asocieze – și vedem că de obicei au fost asociate – cu o creștere a transmisibilității, care să fie mai contagioasă și care poate să fie asociată și cu scăderea protecției imunității care se obține după vaccinare. Deci, noi trebuie să preîntâmpinăm aceste lucruri”, a subliniat Valeriu Gheorghiță.
Tocmai de aceea, campania de vaccinare trebuie să continue la un ritm cât mai ridicat, pentru că vaccinarea este cea care ne va asigura o stabilitate epidemiologică nu doar pentru momentul actual, ci pentru lunile următoare, spune medicul Valeriu Gheorghiță.
El a arătat că în acest fel, „putem să sperăm la o viață cât mai aproape de normalitate fără să mai avem acest risc de suprasolicitare a sistemului medical, fără ca pacienții cu celelalte afecțiuni cronice, care nu sunt COVID, care au alte probleme medicale, acute sau cronice, să mai aibă limitat accesul la serviciile medicale. Cred că avem nevoie cu toții de această siguranță și de o predictibilitate pentru perioada următoare”, a punctat coordonatorul campaniei naționale de vaccinare.
În momentul de față, aproximativ 50 la sută din populația globului a primit cel puțin o doză de vaccin, ceea ce este peste media acoperirii vaccinale din România, care se apropie de doar 45 la sută din populația adultă. Ține de noi să mergem să ne vaccinăm, capacitate de vaccinare există, susține Valeriu Gheorghiță. El a spus că experiența ultimelor zile a arătat că centrele de vaccinare au putut să-și crească repede capacitatea, astfel încât să preia numărul mare de persoane care erau în așteptare. „Practic avem această capacitate de a se crește progresiv. În ultimele zile am redeschis multe centre și am înființat centre noi de vaccinare. Suntem la peste 1.000 de cabinete de vaccinare la nivel național”, a anunțat Valeriu Gheorghiță.
În ceea ce privește mediul rural, autoritățile vor trimite din nou echipe mobile de vaccinare, dar la solicitarea autorităților locale.
„Pentru noi e foarte important să avem o colaborare bună cu autoritățile locale”, a subliniat Valeriu Gheorghiță.
„Nu-mi doresc să mai trimitem echipe mobile într-o comunitate și să se întoarcă așa cum s-au dus, adică fără să vaccineze pe nimeni. Este foarte importantă implicarea reprezentanților comunității locale, începând de la primar și de la cei care se bucură de credibilitate – preot, pastor, învățător, polițist, toți cei care pentru comunitatea respectivă sunt oamenii de bază”, a punctat coordonatorul campaniei de vaccinare.
Persoanele în vârstă și cele care au comorbidități rămân cele mai vulnerabile în fața bolii. „Aici, certificatul verde digital clar nu va avea un impact”, recunoaște Valeriu Gheorghiță, care subliniază, în schimb, rolul medicilor de familie.
Numai 3.000 de medici de familie – adică aproximativ 30 la sută din total – vaccinează efectiv în cabinetele lor, dar mulți activează ca personal în centrele de vaccinare.
„Am discutat cu o parte din reprezentanții medicilor de familie și una dintre soluțiile găsite și propuse ar fi interviul telefonic, adică practic să sunăm pacienții pe care îi avem în lista proprie, mai ales cei vulnerabili, cei după o anumită vârstă, să stăm de vorbă cu ei. Sigur că asta necesită timp. Am trimis în mod oficial această solicitare și am și discutat cu președintele Societății Naționale de Medicină de Familie și am trimis către toți reprezentanții asociațiilor și patronatelor de medicină de familie această solicitare de a intensifica partea de informare prin interviul telefonic”, a mai declarat coordonatorul campaniei naționale de vaccinare anti-COVID.
14 Comentarii
Dragi cetățeni, pericolul e mare și continuu.
Vă rugăm stați la locurili voastre, noi mai avem de furat niște miliarde cât timp stați voi spăriați in case.
Nu fiți criminali, nu mai tot respirați! Stați sub mască până furăm noi niște miliarde și vă lăsăm in chiloți.
Swugi ***** idiotule. Injecteazo pe mumata...Cei pro injectare sunt on schema, in ultimele saptamani s-au mai injectat nehotaratii si speriatii...acum scade vaccinare...pt ca au ramas cei care nu se vaccineaza nici cu pistolul la cap. Dpor
@Mwuie: vezi ca in curând nici la propria buda sa îți borasti creierul inexistent nu vei putea merge fără vaccin. Așa ca lasă statistica la alții.
Vazand ce se intampla in tarile "civilizate" in pop*ulatiile cu "IQ mare", fara "analfabeti functionali" singurul lucuru inteligent ce
putem face e sa NU ne VACCINAM.
Alt mutant mai contagios, who cares? Cat e de letal? Il aveti la sertar gata de eliberat tu si cu prietenii tai din Pharmasoneria Mondiala?
Si va scriu AMU Nii
70 % Oameni Sunt Normali .
Clorofila si Rafila mi-a fost sef ,
A pus Polidinul pe Butuci .
Izvorul Albastru al Izei ii Minunat .
Sanatate D.C.
Da, da. Tura asta necesita 100 de doze, cele 7 planificate in prezent nu sunt suficiente.
Propun sa ne injectam de 2ori/zi. Poate oprim dementa.
Normal ca vor fi "tulpini". Creste nemultumirea legata de preturi si e mai bine ca protestele de amploare sa fie interzise. Din cauza situatiei grave sunt interzise protestele, deci nu veti putea vedea site de mii de oameni in piata Victoriei cerand gatul ministrilor PNL..
Ba mai da-te-n p.l.m .... asa pot fi tulpini pana se sfarseste viata pe pamant
@Mucilici: Fără intenție și fără să posezi inteligența necesară ai făcut o afirmație veridică și cât se poate de științifică: "asa pot fi tulpini pana se sfarseste viata pe pamant", chiar dacă scopul tău vădit era ducerea în derizoriu a declarațiilor medicului. Măi mucuț prelins din nară, ceea ce încercai tu să duci în derizoriu este însăși esența vieții… Citeste mai departe
@Mucilici: aia se numește ADAPTARE A SPECIILOR..........chiar dacă tu ești inadaptat momentului
@Mucilici: Bravo, si fraierii vor pune botul in continuare si se vor vaxxa :))))))))))))))))))))))))))0
bine ba
papagalu asta cu freza de idiot inca nu si-o terminat poeziile?