Gravidele infectate cu COVID-19 au avut o experiență traumatizantă
Ana Măiţă, de la Asociaţia Mame Pentru Mame, a povestit care a fost cea mai traumatizantă experienţă pentru gravidele din România în timpul pandemiei, confom DCnews.ro.
”Pe măsură ce timpul trecea, vedeam că există totuşi riscuri ca unele gravide să facă forme grave de COVID-19, ceea ce le punea viaţa în pericol la nivel individual, dar şi la nivelul fătului. Cumva, am fost mereu în tensiune cu orice gravidă care ne scria şi ne spunea că este infectată cu noul coronavirus. Am încercat să comunicăm cu medicii, transmiţându-le toate datele din străinătate, mai ales în prima parte a pandemiei.
Lockdown-ul din primăvară a afectat monitorizarea sarcinii, pentru că gravidele s-au ferit să mai meargă în spital. Ba chiar unii medici au temporizat foarte mult, au împins cât s-a putut aceste vizite ca să poată să se lămurească şi ei care sunt riscurile şi să nu îşi expună pacientele la riscuri inutile.
”Experiență traumatizantă pentru mamele care au născut”
Dar, în momentul respectiv, am lucrat îndeaproape cu Ministerul Sănătăţii, ca să scoată un ghid pentru asistarea naşterii la mame pozitive COVID-19. Ghidul a fost emis în prima variantă într-o formă extrem de defensivă şi această defensă s-a tradus prin separarea mamelor infectate de nou născuţii lor pentru a preveni şi a limita infectarea acestora de mamele lor când erau alăptaţi. Evident, a fost o experienţă traumatizantă pentru femeile care au născut.
Separarea de un nou născut pe care l-ai aşteptat 9 luni de zile este extrem de traumatizantă şi pentru mamă, şi pentru nou născut. Am reuşit să punem la punct în regim de urgenţă un proiect extrem de util, se cheamă SAMAS LA BINE ŞI LA GREU, pentru că era momentul când venise greul. Acest proiect constă în asistarea lăuzelor, care sunt pozitive COVID-19, în a putea continua alăptarea în mod indirect. Le învaţă consilierii cum să menţină lactaţia activă şi să alăpteze indirect prin laptele trimis la secţia de neonatologie. Avem psihologi care ajută mamele să treacă mai uşor peste această separare şi trimitem pompe de sân, gratuite, pentru mamele care nu au posibilitatea să şi le cumpere", a declarat Ana Măiţă în cadrul "Focus Grup: Organizațiile de pacienți, mesaje puternice după un an de criză pandemică", organizat de DC MEDIA GROUP.
1 Comentariu
acum se plang gravidutele?
mergeti prin mall si le vedeti ce fain se plimba cu burtoaca, de zici ca nu e nici un covidel.
si apoi haidati la plans