Duminica 22 Decembrie

Haos în Sănătate! În timp ce zeci de spitale din România se plâng de lipsă de personal, mii de medici specialiști riscă să rămână șomeri


În timp ce zeci de spitale din țară se plâng că nu au personal, mii de medici specialiști riscă să rămână șomeri din cauza posturilor blocate din sistemul sanitar. 

Astfel că cei aproximativ 4.000 de medici care au terminat, la sfârşitul anului trecut, rezidenţiatul şi pentru a căror pregătire au fost investite milioane de euro ar putea să ajungă să lucreze în străinătate, din lipsă de variante. 

Marcel Boloș, cel care nu este de acord cu mai multe angajări în sistemul de sănătate spune că în România sunt 16.000 de specialiști, în timp ce Rafila plasează numărul acestora undeva la 56.000.

,,În sistemul medical avem 16.000 de medici, iar solicitarea era ca pentru jumătate să se organizeze concursuri. Era o disproporție clară între nevoia de posturi în sistemul medical, dar și în cel de educație și peste tot există această disproporție față de numărul total de medici și profesioniști.

Pentru anul 2024 nu mai e nevoie de memorandum dacă posturile se vacantează ca urmare a plecării din sistem. Practic noutatea în sistem apare și este aceasta: dacă s-a eliberat un post în locul lui poate fi angajat fără memorandum, cu respectarea procedurilor legale.”, a declarat Boloș, potrivit digi24.ro.

Rafila a precizat că îi va informa pe ministrul Boloş şi pe premierul Ciolacu pentru a găsi o soluţie pentru "deblocarea cât mai rapidă a acestor posturi şi scoaterea lor la concurs conform nevoilor unităţilor sanitare".

"Chiar dacă în acest an posturile care se vor elibera pot fi ocupate fără memorandum, la nivelul multor spitale din ţară există lipsă de personal, în special medici, trebuie să găsim împreună şi cu Ministerul Dezvoltării, pentru că spitalele care se află în subordinea autorităţilor locale pot să organizeze concurs prin memorandum care este iniţiat de Ministerul Dezvoltării. (...)

Trebuie să găsim împreună o soluţie, pentru că ne aflăm într-o situaţie paradoxală, pe de o parte sunt spitale care nu au personal de specialitate în multe oraşe din ţară şi pe de altă parte câteva mii de medici rezidenţi au devenit specialişti la sfârşitul anului trecut, voi semna, în curând, ordinul care îi numeşte ca şi medici specialişti şi dacă ei nu au unde să se angajeze, atunci or să plece din ţară, ori nu cred că suntem în situaţia în care să încurajăm plecarea tinerilor medici din ţară. ", a explicat Rafila.

Acesta menționează că tinerii medici sunt un atuu foarte mare pentru țara noastră, pe care ar fi bine să nu îl pierdem. 

"Spitalele au solicitat aceste posturi pentru ca să îşi poată acoperi normativul de personal, (...) nu sunt posturi inventate. Dacă ele sunt neocupate, atunci trebuie să găsim o soluţie să le ocupăm prin concurs, conform legii. Avem 3.000-4.000 de specialişti care ies acum de pe băncile şcolii. Este clar că trebuie să păstrăm aceşti tineri medici în România şi (...) să scoatem posturile la concurs. (...)

În perioada imediat următoare o să mă întâlnesc cu domnul ministru şi sunt convins că în momentul în care o să aibă toate informaţiile o să sprijine o soluţie care să ducă la rezolvarea problemei pentru spitale. Să avem în vedere şi aceste mii de tineri specialişti care trebuie să lucreze în România, din punctul meu de vedere.

Vă daţi seama ce investiţii au fost făcute pentru pregătirea lor, probabil că sunt sute de milioane de euro. Atât a costat şcolarizarea lor. Ei sunt specialişti după patru - cinci ani de practică medicală în spitale şi e bine ca să folosim oportunitatea aceasta de a-i păstra în ţară", a explicat Rafila.

Comentarii Facebook