Imunitatea la coronavirus ar putea rămâne o viață. Celulele care păstrează memoria virusului persistă în măduva osoasă
Imunitatea la coronavirus durează cel puțin un an, dar ar putea rămâne chiar pe viață, este concluzia în cazul a două studii la care au participat persoanele infectate cu COVID-19 cu un an mai devreme.
Imunitate pe viață în fața COVID-19?
Conform studiilor, majoritatea persoanelor care au fost spitalizate în urma infecției cu SARS-CoV-2 și care au fost apoi vaccinate nu vor mai avea nevoie pe viitor de imunizare suplimentară. Persoanele vaccinate care nu au fost niciodată infectate cu COVID vor avea nevoie probabil de un alt vaccin pe viitor, la fel și persoanele infectate care nu au dezvoltat un răspuns imun robust.
Conform unuia dintre studii, publicat recent în revista științifică Nature, în care au fost implicați bolnavi din anul precedent, celulele care păstrează memoria virusului persistă în măduva osoasă și pot produce anticorpi ori de câte ori sunt necesari.
Celălalt studiu, publicat de biorix, un site de cercetare biologice, a constatat că celule B cu memorie continuă să se maturizeze și să se întărească cel puțin 12 luni după prima infecție de vaccin.
„Studiile sunt în concordanță cu literatura științifică prezentă, conform căreia imunitatea obținută după infecția cu SARS-CoV-2 și după vaccinare pare să dureze mult timp”, a declarat Scott Hensley, imunolog la Universitatea din Pennsylvania, potrivit la Republica.
În cazul coronavirusurilor care produc răceli, imunitatea cu coronavirusuri comune pe parcursul vieții noastre pot avea mult mai mult de-a face cu faptul că acești viruși se schimbă tot timpul, a spus Hensley.
„Celulele B de memorie produse ca răspuns la infecția cu SARS-CoV-2 și întărite prin vaccinare sunt atât de puternice încât oferă protecție împotriva oricărei variante a virusului, astfel că vaccinarea pe viitor nu mai este necesară”, explică Michel Nussenzweig, imunolog la Universitatea Rockefeller, New York, care a realizat studiul asupra dezvoltării memoriei celulei B.
„Oamenii care au fost infectați și apoi vaccinați au răspuns extraordinar, o cantitate imensă de anticorpi, deoarece anticorpii lor continuă să se reproducă și mă aștept ca această reproducere să dureze foarte mult timp”, a mai spus Michel Nussenzweig.
Cu toate acestea, acest rezultat poate să nu fie ușor de reprodus la subiecții care au primit doar vaccinul, dar care nu au fost infectați de virus, deoarece memoria imună rezultată din imunizare este diferită de cea cauzată de infecția naturală.
4 Comentarii
eu zic sa cititi tot articolul, spune: boala + vaccin, boala singura daca n-ai simptome poate produce 0.
@test: bravo imunologule, stai jos! Ce le mai cunoști tu.. Orice infectare conferă imunitate. A te vaccina dacă ai făcut deja răceala, e semn de tâmpenie. Iar dacă n-ai făcut-o, idem.
In sfarsit o concluzie de mare valoare ! (care era destul de usor de intuit, pentru ca natura rezolva, cel mai adesea, problemele care apar mult mai bine decat oamenii) . Cum insa oamenii strica ordinea naturala, acest studiu va fi repede ingropat ! Vivat vaccinarea !!
După cum era de așteptat. În consecință, imunitatea naturală bate tot. Cine se lasă vaxxat, o va păți rău de tot.