Duminica 17 Noiembrie

Intervenții medicale în premieră la Cluj-Napoca: doi pacienți cu scurgeri paravalvulare mitrale, salvați fără bisturiu la Spitalul Monza-Ares


Doi pacienți, un bărbat și o femeie, în vârstă de 71 și, respectiv, 62 de ani, au suferit intervenții medicale efectuate în prmeieră în Cluj, la spitalul de cardiologie Monza-Ares. Cei doi pacienți sufereau de scurgere paravalvulară mitrală, o complicație severă care apare în cazul persoanelor care trec printr-o intervenție chirurgicală de înlocuire a uneia dintre valvele inimii. Practic, în cazul acestor pacienți, sângele se scurge prin canalele apărute între proteza valvulară implantată și țesutul cardiac. Astfel, valva mitrală nu-și mai îndeplinește corect funcția și apare insuficiența cardiacă.

Echipa de cardiologi de la spitalul Monza-Ares a reușit închiderea scurgerilor paravalvulare cu ajutorul unor dispozitive de mici dimensiuni, numite popular ”umbreluță”, introduse în corpul pacienților prin intermediul unor catetere, fără a fi nevoie de bisturiu.

Cei doi pacienți suferiseră în urmă cu mai mulți ani întevenții chirurgicale complicate, prin care le fuseseră înlocuite valvele mitrale. În urma complicațiilor apărute, starea lor se degradase și sufereau de insuficiență cardiacă. Femeia, în vârstă de 62 de ani, a fost internată în spitalul de la Deva, timp de mai bine de trei săptămâni, în așteptarea unei intervenții care să-i salveze viața. În cazul bărbatului, care primise în 2013 o valvă mitrală mecanică, prin intervenție chirurgicală, complicațiile apărute au dus la insuficiență mitrală severă, anemie secundară și fibrilație atrială permanentă. 

În cazul ambilor pacienți, o nouă intervenție chirurgicală pentru corectarea scurgerii paravalvulare era imposibilă, din cauza multiplelor riscuri asociate. Astfel, singura lor șansă rămânea intervenția minim-invazivă.

Aceste scurgeri paravalvulare apar atunci când țesuturile din jurul protezei sunt afectate și sângele se scurge pe lângă proteză. De obicei, afectarea țesuturilor împiedică chirurgul să mai intre și să coasă eficient încă o dată. De aceea, putem interveni doar printr-o tehnică minim-invazivă, fără bisturiu. O astfel de intervenție este mult mai ușor de suportat pentru pacient, întrucât nu se realizează cu circulație extracorporeală, iar riscurile intraoperatorii sunt mult mai mici”, a declarat dr. Vlasis Ninios, medic cardiolog intervenționist, parte a echipei care a realizat procedurile.

O astfel de intervenție minim-invazivă are un rezultat imediat și poate duce la ameliorarea spectaculoasă a prognosticului pacientului în ceea ce privește mortalitatea, dar mai ales calitatea vieții”, a declarat dr. Ștefan Moț, medic primar cardiolog la Spitalul de cardiologie Monza-ARES din Cluj-Napoca.

Procedurile au durat, în medie, câte patru ore. Medicii au introdus în arterele pacienților catetere prin care au ghidat până la nivelul protezei mitrale dispozitivele tip Vascular Plug, cunoscute și sub denumirea populară de ”umbreluță”. Odată poziționate între extremitățile protezei și țesutul cardiac, dispozitivele au fost închise, realizând astfel sigilarea canalelor prin care se scurgea anormal sângele.

Scurgerile paravalvulare apar la unul din cinci pacienți care au suferit o înlocuire de valvă, în special la cei care au implantate valve mecanice. În majoritatea cazurilor, o nouă intervenție chirurgicală este asociată cu foarte multe riscuri, astfel că se recomandă tratamentul pe cale intervențională.

Misiunea ARES în România este să asigure accesul unui număr cât mai mare de pacienți la tratamente inovatoare care păstrează integritatea corporală. De-a lungul celor peste 9 ani de activitate, la ARES au avut loc 14 premiere medicale naționale și internaționale.

Comentarii Facebook