Mai mult de 75.000 de români au ajuns la medic cu infecții respiratorii acute. Camerele de gardă de la pediatrie sunt pline până la refuz
Cu toate că tindem să credem că am scăpat de pandemia de coronavirus, specialiștii ne spun că pe lângă COVID-19 care încă „mai dă târcoale”, destul de îngrijorătoare sunt și virozele care se manifestă acum mult mai puternic. În ultima săptămână, mai mult de 75.000 de români au ajuns la medic cu infecții respiratorii acute.
Camerele de gardă ale spitalelor de pediatrie din toată țara sunt pline până la refuz de copii cu viroze. Specialiștii le cer părinților să meargă pe mânamedicilor de familie în cazul formelor ușoare, pentru că din acest motiv s-a ajuns la un timp de așteptare de șapte ore.
Virozele se transmit la școală sau la grădiniță, acolo unde copiii stau la grămadă
„Cred că ar trebui să revenim la câteva măsuri epidemiologice pe care le-am învățat în pandemie. Purtarea măștii ar fi cea mai importantă măsură care să ne ajute în limitarea aceasta. De asemenea, ar trebui să avem grijă la spălatul mâinilor. Mâinile sunt un mijloc foarte important de transmitere a infecțiilor respiratorii”, declară medicul pediatru, Victor Miron.
Autoritățile le recomandă părinților ca la primele simptome de boală ale copilului să contacteze medicul de familie. Și asta pentru că mai mulți adulți fie trec peste sfatul medicului de familie, fie cer totuși a doua opinie de la un specialist.
„Este încredere în doctorul de familie, dar trebuie să vadă cineva de specialitate. Doctorul de familie îți spune... are o viroză, dar haideți să o controlăm, să verificăm cât de mare e viroza sau cât e de mică”, explică un părinte.
De ce se ajunge la suprasolicitarea spitalelor și la un timp de așteptare foarte mare
„Orice viroză respiratorie durează între 3 și 5 zile. Uneori chiar și 7 zile. Nu se poate face copilul bine după o zi de tratament. Venirea la camera de gardă ar trebui să se facă doar dacă starea copilului este foarte alterată sau dacă există alte semne de gravitate, mă refer la vărsături, respirație dificilă”, declară medicul pediatru Victor Miron, notează Observator.ro.
Numărul cazurilor de gripă a crescut de 158 de ori în această perioadă față de anul trecut. Până la finalul lunii martie, aproape un milion și jumătate de români s-au vaccinat cu ser antigripal. Reprezentanții Ministerului Sănătății spun că în stoc sunt destule doze pentru a vaccina gratuit două milioane de români.
1 Comentariu
guviduuuuuu
acum toti aveti viroze :))