Masa de Revelion, o adevărată bombă pentru sănătate! Platouri cu zeci de aditivi, sarmale pline de E-uri și băuturi dulci/Ce alimente trebuie să eviți


Cinele de sărbători sunt un prilej ca toată familia să se adune la masă și să deguste zeci de preparate de toate felurile.

Puțini știu însă că multe dintre alimentele consumate de români la aceste mese pot fi pline de E-uri, zahăr și sare. Infocons avertizează consumatorii că mâncărurile adorate în perioada sărbătorilor ne pot afecta sănătatea. 

De obicei, toate mesele încep cu aperitive. Printre acestea regăsim :

  • Brânză topită cu până la 9 E-uri , 7 grame de zahăr și 2.6 grame de sare , folosită adesea într-o varietate de umpluturi 
  • Platouri tradiționale cu până la 39 E-uri , 11.92 grame de zahăr și 5.11 grame de sare 

Aceste preparate pot fi însoțite de sosuri precum ketchup ( cu până la 6 E-uri, 24.8 grame de zahăr și 3.1 grame de sare ) , muștar ( cu până la 6 E-uri , 34 grame de zahăr și 6.5 grame de sare ) sau maioneză ( cu până la 8 E-uri ,  4.2 grame de zahăr și 2.67 grame de sare ) , iar uneori chiar de pâine ( cu până la 8 E-uri , 2 grame de zahăr și 1.1 grame de sare ) .

Dacă trecem la felul principal, în funcție de ingredientele folosite, preparatele clasice românești pot conține:

  • sarmale – cu până la 29 E-uri , 16.47 grame de zahăr și 3.86 grame de sare;
  • salată de boeuf – cu până la 17 E-uri , 3.22 grame de zahăr și 1.42 grame de sare ;
  • cârnați de porc – cu până la 16 E-uri , 14.64 grame de zahăr și 7.86 grame de sare ;
  •  piftie – cu până la 8 E-uri , 3.31 grame de zahăr și 4.35 grame de sare ;
  •  jumări – cu până la 6 E-uri , 11.74 grame de zahăr și 2.5 grame de sare ;
  •  salată de murături – cu până la 8 E-uri , 5.2 grame de zahăr și 2.12 grame de sare ;

Nici o masă nu se încheie fără desert și băuturi, însă și aici numărul aditivilor este unul îngrijorător de mare:

La desert, nu lipsesc prăjiturile împodobite cu praline umplute cu ciocolată ( cu până la 10 E-uri , 67.7 grame de zahăr și 0.45 grame de sare ), cozonacii pufoși ( cu până la 19 E-uri , 31.98 grame de zahăr și 2.86 grame de sare ) sau poate chiar și înghețată ( cu până la 11 E-uri și 29.8 grame de zahăr ) .

De asemenea, băuturile precum băuturi energizante ( cu până la 12 E-uri , 15 grame de zahăr și 0.5 grame de sare ), băuturi răcoritoare tip ceai ( cu până la 8 E-uri, 7,7 grame de zahăr și 0.06 grame de sare) sau bere cu fructe ( cu până la 10 E-uri , 2.81 grame de zahăr și 0.0059 grame de sare ) contribuie la un consum ridicat de zahăr.

Astfel, dacă consumăm câte 100 de grame din fiecare fel de mâncare menționat în anterior, în masa noastră pot fi prezenți :

  • Până la 243 de aditivi alimentari ( E-uri ) ;
  • 289.29 de grame de zahăr, de peste 11 ori mai mult față de limita zilnică recomandată de 25 de grame;
  • 45.60 de grame de sare, adică de peste 9 ori mai mult decât recomandarea zilnică a Organizației Mondiale a Sănătății.

Comentarii Facebook