Medic clujean: „Obezitatea începe încet-încet să iasă din sfera bolilor fără tratamente medicamentoase eficiente”


Un medic specialist din Cluj afirmă că obezitatea intră într-o nouă eră, datorită apariției unor tratamente medicamentoase eficiente, care promit să schimbe radical modul în care este abordată această boală. 

Tratamentul obezității, odată privit cu scepticism, începe să fie tratat la fel de normal ca hipertensiunea sau diabetul, oferind soluții sigure și cu beneficii semnificative pentru pacienți.

„Un gând privind medicațiile noi de obezitate. 

Pentru că nu departe de aici va intra şi preparatul Mounjaro în România (tirzepatida) şi deja avem unul oficial, Saxenda, şi unul neoficial, Ozempic, care s-a retras din România din motive care nu au de-a face cu medicina, mi-a venit acum un gând interesant: cu aceste medicaţii ieşim din zona în care a lua medicamente pentru obezitate este ceva cumva alternativ, mistic, ezoteric. 

Nu sunt ilegale, sunt sigure cardiovascular, ba chiar unele sunt benefice cardiovascular, e o combinaţie foarte interesantă. Şi, deşi noi pentru obezitate, sunt deja vechi în diabetologie. Acest capitol al medicinei e unul chiar foarte bun, fusesem obişnuiţi că obezitatea nu are tratament medicamentos sau, cel puţin, nu unul eficient. Nici operaţiile de slăbit nu au fost bine primite la început, fie au fost primite cu scepticism, fie cu o critică cu tentă morală de tipul: „cum să-ţi tai stomacul pentru că nu poţi să te abţii?”. Dar, de fapt, au intrat in medicină ca multe alte tratamente. Au riscuri, beneficii, raport risc/beneficiu. Exact asta se va întâmpla şi cu obezitatea şi peste 5-10 ani a lua medicaţie de obezitate nu va fi ceva diferit de a lua medicaţie pentru hipertensiune sau diabet tip 2, nimeni nu priveşte ciudat un diabetic sau un hipertensiv că ia pastile. 

Pe scurt, iată că obezitatea începe încet-încet să iasă din sfera bolilor fără tratamente medicamentoase eficiente. Au fost clase de medicaţii şi până acum dar nu s-a aliniat niciodată atât de bine eficienţa cu siguranţa aşa cum e cazul la familiile de medicaţii din familiile agonişti GLP-1 (cum sunt semaglutida şi liraglutida), agoniştii GLP-1-GIP (cum e tirzepatida) si cei ce vor mai veni. Desigur, ca orice alte tratamente, au grade de eficienţă la grade de dozaje, au indicaţii şi contraindicaţii. Dar asta e valabil la orice tratament din medicină. Nu credeam că o să prind prea curând tratamente medicamentoase bune pentru obezitate dar iată că epoca obezităţii ca boală care are tratament aşa cum au şi diabetul, hipertensiunea şi altele, a cam început. Am prescris la vremea lor şi orlistat (ocazional prescriu), sibutramină (retrasă) dar cu prescripţia de agonişti GLP-1 povestea e total diferită şi iată ce bine s-a potrivit că amplificarea unui hormon uman de saţietate s-a dovedit, totuşi, atât de sigură şi cu un set de pacienţi deloc neglijabil care chiar răspund bine”, explică Dr. A. Copcea, Diabet, Nutriţie și Boli Metabolice, pe pagina sa de Facebook.

Comentarii Facebook