Vineri 22 Noiembrie

Medicii români avertizează: A crescut numărul femeilor dependente de alcool care ajung la spital. De vină este și pandemia


După ce au trecut mai bine de doi ani de la începutul pandemiei de COVID-19 și după un set de studii realizate la Institutul de Psihiatrie Socola, medicii au ajuns la concluzia că în tot acest timp a avut loc o creștere alarmantă a numărului de persoane care s-au internat pentru a-și trata tulburările asociate consumului de alcool

În prima jumătate a anului 2022 au fost tratate deja aproape la fel de multe persoane ca în tot anul 2020, iar numărul femilor care ajung în zona dependenței de alcool a crescut considerabil. „Părinții care se confruntă cu probleme legate de alcool sunt opusul celor care ar trebui să îndeplinească nevoile copilului”, spun specialiștii. 

Medicii atrag atenția asupra faptului că alcoolul, „drogul legal” din societate, începe să atace din ce în ce mai mult copiii și femeile, transformându-se într-o „toxină a sistemelor familiale”. Aceștia au constatat din interacțiunile cu pacienții, dar și din statistici, că vârsta de inițiere în consumul de alcool a scăzut, crescând frecvența și volumul utilizării. 

Femeile au „o relație mai discretă” cu alcoolul 

Ovidiu Alexinschi, psihiatru specializat în adicții, spune că pandemia a complicat și mai mult contextele din familii care determinau ca femeile să apeleze la consumul de alcool. Medicul mai spune că femeile, în general, au o „relație” cu alcoolul diferită față de cea a bărbaților.

Femeile în general beau sub un alt tipar, diferit de bărbați care beau împreună, la petreceri, în baruri. Doamnele beau sub o formă mai discretă, acasă, consumul fiind «mai camuflat». În general, beau ca să-și cupeze anxietatea, ca să-și mai aline din, să zicem, stresul de zi cu zi, dar depinde, nu există o tipologie, diferă de la caz la caz”, a explicat Ovidiu Alexinschi pentru Libertatea. 

Alcoolul, „virusul” care cauzează „pandemia nevăzută”

Acesta a explicat că tratamentul implică o zonă de medicație cu cea de psihoterapie și consiliere, personalizat în funcție de pacient. Asta deoarece consumul excesiv de alcool este dublat de diferite fenomene, precum anxietatea, care trebuie tratată individual, sau unele componente depresive. În cazurile în care există probleme familiale, este implicată și familia. 

În psihiatrie și în adicție, în special, este nevoie de o viziune holistică, de ansamblu, nu strict medicamentos sau psihoterapeutic. Adesea este o componentă socială, mediul din care provine pacientul respectiv, care contează foarte mult, trebuie evaluat bine și este inclusiv în managementul general al pacientului”, a completat Ovidiu Alexinschi.  

Medicii atrag atenția că prevenția a devenit mai importantă decât tratamentul în cazul alcoolului, fiindcă trebuie să se discute întâi de conștientizarea riscurilor și consecințelor. 

Observăm cum o substanță psihoactivă legală, accesibilă și acceptată social poate deveni o adevărată «toxină a sistemelor familiale». Studiile de specialitate și statisticile de la nivel național și global sugerează că alcoolul este «virusul» care generează o gamă largă de probleme psihologice, medicale și sociale – o posibilă «pandemie nevăzută»”, punctează și medicul Oana Grecu, potrivit Libertatea.ro

Sursa foto: unica.md


Comentarii Facebook