Vineri 22 Noiembrie

Medicul Adrian Marinescu despre cazurile de gripă din România: „Din februarie vom avea acel trend descendent”


Medicul Adrian Marinescu a declarat joi, 26 ianuarie, că numărul cazurilor de gripă și boli respiratorii este în scădere, iar în luna februarie Secțiile de Urgențe din țară nu vor mai fi supraaglomerate. 

Eu cred că trebuie să venim cu vești bune! Ce am constatat în ultima săptămână și în ultimele zile este că oamenii au înțeles că trebuie să ajungă la Camera de Gardă când au într-adevăr nevoie. Chiar dacă avem infecții respiratorii, ne uităm la statistici. Sunt destul de multe, însă la noi adresabilitatea a mai scăzut. Și un lucru bun este că oamenii, indiferent de vârstă, ajung atunci când chiar au nevoie și au trecut prin filtrul legat de medicul de familie”, a explicat medicul Adrian Marinescu, potrivit Antena 3 CNN. 

În ceea ce privește medicamentele, Adrian Marinescu susține că „orice spital trebuie să aibă un proces continuu de a obține aceste medicamente. Trebuie să facem diferența între ce este în farmaciile cu circuit deschis, unde medicamentele simptomatice uneori lipsesc, și ceea ce trebuie să se întâmple în spitale, unde trebuie să fie o achiziție care să facă în modul dinamic”. 

În ceea ce privește gripa, medicul infecționist susține că va urma o perioadă cu un trend descendent

Eu nu cred că este foarte important să se stabilească când avem vârful și care sunt zilele, sau că de mâine va fi o scădere. Ci este clar că, din februarie, de la început, vom avea acel trend descendent. Nu contează că sunt trei sau cinci zile. Lucrurile se vor așeza și lucrul acesta se va vedea nu doar pentru gripă, ci pentru toate infecțiile respiratorii”, mai spune Adrian Marinescu.

Cât despre cazurile de gripă în România, medicul susține că acestea predomină în cazul copiilor.  

În acest moment sunt mai multe infecții la copii, pentru că ei interacționează mai mult. Doar că, din fericire, în majoritatea cazurilor, sunt forme ușoare. Rar se întâmplă să fie complicații. Însă atenție, gripa este acea afecțiune care te pune la pat și poate fi o problemă și pentru copilul mic și sănătos, pentru că va fi un interval în care va sta acasă, nu va ajunge la școală și nu va fi în forma inițială”, a concluzionat medicul infecționist.  


Comentarii Facebook