Miercuri 11 Decembrie

Mihaela Bilic a dezvăluit secretul pentru un abdomen plat! De la ce fructe și legume ,,faci burtă”. Ce alimente sunt permise


Mihaela Bilic, cel mai cunoscut medic nutriționist din România a vorbit despre dieta perfectă antibalonare. Aceasta a explicat că, deși multe persoane consumă alimente sănătoase, precum fructe și legume, sunt mereu balonate și ,,au burtă”. 

Acest lucru este în multe cazuri datorat alimentelor FODMAP, care conțin oligo zaharide, dizaharide, monozaharide și polioli fermentabili.

,,Toată lumea se plânge de balonare, tulburări digestive sau dureri abdominale. Și toată lumea se ferește de carbohidrați- lactoza, fructoza, manitolul, sorbitolul sunt puse pe lista neagră a ingredientelor care ridică probleme și intoleranțe alimentare. Chiar și cei care nu suferă de sindromul de colon iritabil au ajuns să evite carbohidrații care fermentează rapid în intestin de dragul unui abdomen plat/nebalonat

Nutriționiștii au venit în întâmpinarea acestui obiectiv și au elaborat regimul FODMAP- acronimul de la oligozaharide, dizaharide, monozaharide și polioli fermentabili. Dieta propune o alimentație în care este redus la maxim consumul acestor zaharuri, în dorința de a scăpa de disconfortul intestinal.

Chiar dacă nu are consecințe grave asupra sănătății, sindromul de colon iritabil afectează sever calitatea vieții pacienților. Printre factorii declanșatori sau agravanți ai bolii este menționat stresul, oboseala și dezechilibrul microbiotei intestinale. Se pare că anumite substanțe rezultate din fermentația FODMAP joacă un rol în apariția simptomelor precum constipație sau diaree, gaze, balonare și dureri abdominale.”, a explicat Mihaela Bilic.

Care sunt alimentele ușor fermentabile, cu conținut crescut de FODMAP(de evitat)?

  • dintre legume: anghinare, mazăre, sparanghel, broccoli, conopidă, ceapă, praz, ciuperci
  • dintre fructe cele bogate în fructoză și polioli: fructe uscate, mere, smochine, cireșe, mango, piersici, pere, prune
  • dintre produsele lactate, cele care conțin multă lactoză: lapte de oaie, capră și vacă, brânza proaspătă și iaurturile
  • dintre leguminoase: năut, fasole albă și roșie, linte plus  fistic și nuca de Caju la oleaginoase
  • dintre cereale, toate produsele pe bază de grâu, secară și orz
  • produsele de patiserie și cofetărie care conțin zahăr, plus băuturile dulci și sucurile.

Alimentele sărace în FODMAP, numite chiar alimente anti-balonare:

  • Legume: morcov, castravete, fasole verde, ridichi, spanac, dovlecel, varză, salată, roșii
  • Fructe: portocale, clementine, mandarine, kiwi, grepfrut, struguri, banane, căpșuni, zmeură, pepene, ananas
  • Toate brânzeturile și cașcavalurile, plus laptele fără lactoză
  • Dintre cereale, produsele pe bază de orez, ovăz și quinoa.
  • La capitolul dulciuri se poate folosi siropul de arțar și ciocolata neagră. 
  • Nucile și alunele sunt permise, 
  • Toate alimentele proteice: ouă, carne albă și roșie, pește, fructe de mare.

,,Oricine suferă de tulburări digestive și disconfort abdominal poate să apeleze la această dietă și să reducă cantitatea de FODMAP din alimentație. Se începe cu eliminarea lor completă timp de 6-10 săptămâni, apoi se reintroduc treptat unul câte unul, ca să fie descoperit care dintre FODMAP este vinovat de apariția problemelor digestive. Regimul trebuie completat cu suplimente cu probiotice, care să echilibreze și să întărească microbiota intestinală.”, a explicat Mihaela Bilic.

Cui îi este recomandată această dietă?

Dieta FODMAP este recomandată mai ales persoanelor care suferă de sindromul de colon iritabil, dar și pentru alte afecțiuni digestive funcționale: boală inflamatorie intestinală, colită ulcerativă, boala Chron, tulburări digestive post-infecțioase, intoleranță la lactoză, fructoză etc.

 Alături de regimul alimentar, trebuie folosite probiotice autorizate FODMAP.

,,La orice schimbare de dietă sau când eliminăm anumite produse din alimentație, punem în pericol sănătatea digestivă. Fără fibre și carbohidrați coloniile de bacterii benefice din intestin nu au cu ce se hrăni și vor murii. Echilibrul digestiv și tranzitul intestinal optim depind de o microbiotă bine reprezentată, iar completarea, diversificarea și întărirea ei se face cu suplimente de probiotice.”, a explicat medicul.

Comentarii Facebook