Mihaela Bilic avertizează asupra unor greșeli alimentare pe care mulți le fac în perioada postului! Ce combinații și produse trebuie evitate
Mihaela Bilic, una dintre cele mai cunoscute nutriționiste din România a vorbit despre alimentația care nu include produse animale.
Medicul a avertizat că unele combinații sunt de evitat, iar unele produse trebuie limitate.
,,Dacă postiți, țineți cont de câteva reguli: Limitați aportul alimentar la maxim 3 mese/zi și nu vă temeți de senzația de foame; e greu să te simți sătul fără proteine animale, deci în post există tendința să mâncăm mai mult.
Atenție la combinația făinoase-grăsime vegetală, adică ulei, este cea mai bună “rețetă” de îngrășare și multe alimente de post au la bază aceste ingrediente.
Evitați consumul în exces de produse de patiserie, margarină, cartofi prăjiți, șnițel si cascaval de post, au multe calorii. Preferați mâncărurile gătite la cuptor, ciorbele și tocănițele pe bază de sos de roșii, multe legume, condimente și ierburi aromate.
Consumați leguminoase (fasole boabe, mazăre, linte,năut) de minim 2-3 ori/săptămână și bazați-vă pe cartof în loc de pâine, paste sau orez.
Abuzați de toate verdețurile și cruditățile existente pe piață, proaspete sau gătite, cu ados minim de ulei; postul poate fi și o cură Detox, dacă punem accentul pe hidratare și mâncăm multe legume. Chiar și congelate, sunt la fel de sănătoase.”, a explicat Mihaela Bilic.
Medicul recomandă consumul de fructe și înlocuirea pâinii, orezului și cartofilor cu fasole.
,,Consumați fructele cu moderație, sunt un desert natural și sănătos, iar ciocolata neagră este un dulce de post. Și dacă tot vorbim de ciocolată, merită să știți că bobul de cacao este campion la capitolul aport de fibre! Alături de bobul de fasole!
Când ați mâncat ultima oară fasole? Fiartă corect nu balonează și îngrașă mai puțin decât pâinea, orezul sau cartoful. Scade colesterolul din sânge, are minerale din belșug și glucide cu absorbție lentă. Nu aveți timp de gătit? Atunci apelați la conserve! Fasolea din conserve e gata fiartă și în câteva minute mâncarea e gata!
Să ții post nu e ușor, e nevoie de aprovizionare, organizare și gătit acasă. Mâncarea trebuie să fie cât mai simplă și cu limită la cantitate, altfel riscați să ieșiți din post cu niște kilograme în plus! Și apoi vin sărbătorile și chiar o facem lată”, explicat medicul.
0 Comentarii