Vineri 27 Decembrie

Ministrul Sănătății, avertisment pentru cei care merg în vacanțe în zone tropicale: ”Simptomele malariei pot fi asemănătoare cu infecția virală”


Ministerul Sănătății, Alexandru Rafila, îi avertizează pe românii care se deplasează în zone tropicale, să discute cu medicii înainte de călătorie despre profilaxia împotriva malariei.

Acesta precizat că înainte de a călători în zonele tropicale, românii trebuie să se consulte un medic epidemiolog, infecționist sau chiar medicul de familie.

Vreau să clarific câteva lucruri. În clipa de față nu există un vaccin împotriva malariei.

Profilaxia malariei se face medicamentos. Există anumite medicamente recomandate care se iau profilactic cu puțin timp înainte de călătorie, în timpul călătoriei și după întoarcerea în călătorie.

Există o listă a centrelor de vaccinare unde pot fi obținute informații concrete.

Vaccinul este recomandat în unele țări din zona tropicală, vaccinul febrei galbene. Un vaccin care se face odată la 10 ani.

Ar trebui să consulte fiecare un medic epidemiolog, infecționist sau chiar medicul de familie.

Deplasarea într-o astfel de zonă presupune anumite riscuri

Una este să mergi într-o zonă exclusiv turistică, unde riscurile sunt mai mici, dar sunt oameni care fac excursii pe continent, iar acolo riscurile sunt mai mari.

Simptomatologia poate fi asemănătoare cu infecția virală. Discutăm de o boală care în termeni populari se numește "friguri".

Febra, frisonul, starea general alterată, nu reprezintă simptome exclusiv pentru malarie. Prezentarea la medic este esențială în astfel de cazuri”, a spus Alexandru Rafila.

Acesta a precizat că în România sunt acum 9 cazuri de malarie. ”În acest moment sunt vreo 9, în fiecare an sunt între 25-35 de cazuri. Sunt cazuri de import, așa le numim, pentru că nu se transmit.

Sunt două decese din cauza malariei, până acum în România.

Recomandarea pe care am făcut-o este ca atunci când ai o infecție să te prezinți la medicul de familie, care va face o evaluare a stării de sănătate și te va trimite la un medic specialist pentru precizare de diagnostic.

Diagnosticul de malarie nu este unul complicat, însă mai complicat este tratamentul”, a spus ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, la Antena 3 CNN.

Comentarii Facebook