Ministrul Sănătății cere dezbatere publică despre oprirea tratamentului ATI pentru pacienții în stare terminală. „Biserica să fie parte”


Alexandru Rafila propune o dezbatere publică, care să includă şi participarea Bisericii, cu privire la întreruperea tratamentului la ATI și continuarea lui în paliație, în cazul pacienţilor aflați în stare terminală. 

Demersul ar constitui o premieră în România. El a subliniat că aplicarea eutanasiei trebuie scoasă din discuție, pentru că așa ceva nu este acceptat la nivel social. Propunerea a venit în contextul scandalului de la Spitalul Pantelimon, acolo unde două doctorițe au fost arestate şi ulterior eliberate, după decesul la ATI a unui pacient, notează Digi24

„Opinia mea ca medic este că trebuie să avem această dezbatere. O s-o provoc eu ca ministru al Sănătății. Trebuie să participe societățile profesionale, organizațiile de pacienți și Biserica în această discuție. Dvs ați pornit în discuție despre chestiunea transferului și nu a eutanasiei.

E bine ca Biserica să fie parte la această discuție, tocmai ca să evităm interpretările publice care vor apărea legate de o astfel de situație, adică să putem avea o reprezentare cât mai largă a societății și să se înțeleagă că vorbim de un pacient care nu mai are resurse să-și revină și nu discutăm despre eutanasiere.

Nu discutăm despre eutanasie, să fie foarte clar pentru toată lumea. Acceptarea acestei întreruperi a tratamentului la ATI și continuarea lui în paliație nu există în momentul de față, pentru că nimeni de-a lungul timpului nu a ajuns în punctul unei acceptanțe sociale a acestui lucru", a spus Alexandru Rafila, ministrul Sănătăţii. 

Propunerea pentru această dezbatere va fi probabil la începutul lunii septembrie pentru a legifera, a mai spus Rafila.  

Comentarii Facebook