Duminica 22 Decembrie

Moment istoric în medicină: Un medicament a demonstrat că acţionează împotriva bolii Alzheimer


Declinul cognitiv al pacienților cu Alzheimer cărora li s-a administrat un nou medicament a fost redus cu 27% față de cei care au primit un tratament placebo, la mai puțin de doi ani după prima administrare.

Este o schimbare modestă în ceea ce priveşte rezultatele clinice, dar este prima dată când s-a demonstrat în mod clar că un medicament poate modifica traiectoria bolii, notează The Guardian.

Acesta este un moment istoric pentru cercetarea în domeniul demenţei, deoarece este primul studiu de fază trei al unui medicament pentru Alzheimer care reuşeşte să încetinească cu succes declinul cognitiv”, a declarat Dr. Susan Kohlhaas, director de cercetare la Alzheimer's Research UK. „Mulţi oameni consideră că Alzheimer este o parte inevitabilă a îmbătrânirii. Acest lucru o spune clar: dacă se intervine din timp, se poate avea un impact asupra modului în care evoluează oamenii”, a mai adăugat aceasta.

Declinul memoriei pacienților diagnosticați cu Alzheimer, încetinit de un nou medicament revoluționar

În cadrul studiului, la care au participat aproximativ 1.800 de pacienţi cu Alzheimer în stadiu incipient, pacienţilor li s-au administrat perfuzii de două ori pe săptămână ale medicamentului, numit lecanemab. De asemenea, s-a demonstrat că acesta a redus plăcile toxice din creier şi a încetinit declinul memoriei pacienţilor.

Aproximativ o cincime dintre pacienţi au prezentat efecte secundare, inclusiv umflături sau hemoragii cerebrale, iar aproximativ 3% dintre aceştia au prezentat efecte secundare simptomatice.

Rezultatele oferă un impuls pentru ipoteza potrivit căreia îndepărtarea din creier a depozitelor lipicioase ale unei proteine numite amiloid beta poate întârzia avansarea bolii. O serie de medicamente anterioare s-au dovedit a reduce cu succes nivelurile de amiloid din creier, dar fără nicio îmbunătăţire a rezultatelor clinice.

Se aşteaptă ca Eisai şi Biogen să solicite aprobarea de reglementare în SUA şi Europa până la sfârşitul anului.

Sursa foto: Getty Images


Comentarii Facebook