Ne îngrășăm sau nu de la pâine? Mihaela Bilic explică câți carbohidrați putem mânca, de fapt, la o masă
Mihaela Bilic a vorbit despre diferențele dintre farfuria ideală și cea de slăbit. Medicul nutriționist susțină că cea mai mare diferență o fac carbohidrații.
,,Când vrem să slăbim, principalii nutrienti care trebuie limitați sunt carbohidrații/amidonul/făinoasele. Deși au doar 4 cal/g (față de grăsime care are 9 cal/g), carbohidrații cresc glicemia în sânge și stimulează secreția de insulină- principalul hormon de îngrășare al organismului
Deci recomandarea care spune “mănâncă fără pâine și vei slăbi” are sens! Însă nu e sănătos să eliminăm complet făinoasele din viața noastră, ele sunt cea mai eficientă sursă de glucoză-carburantul cu care funcționează toate celulele, inclusiv creierul. Fără glucide nu putem trăi, atât echilibrul fizic cat și cel psihic sunt afectate grav”, transmite Mihaela Bilic.
Medicul nutriționist a explicat, pe înțelesul tuturor și cum arată o porție normală de fainoase.
,,Ce ne rămâne de făcut? Să învățăm să consumăm carbohidrații cu măsură!
Ce înseamnă o porție de amidon/făinoase? o felie de pâine sau de mămăligă-cât palma, 3-4 linguri de orez sau leguminoase (fasole boabe, mazăre, soia, năut, linte)-cât pumnul, un cartof mediu, o ceașcă de fulgi/cereale de mic dejun, 4 crackers sau 2 dischete de orez expandat.", a transmis Mihaela Bilic.
Astfel, o farfurie ideală va conține legume, proteine și făinoase, însă pentru cea de slăbit trebuie să tăiem drastic fainoasele.
,,Cum arată farfuria ideală? Jumătate conține legume (50%), un sfert conține proteine (carne/ pește/ ou) și un sfert (25%) făinoase/amidon.
Cum arată farfuria de slăbit? Făinoasele dispar cu desăvârșire, mâncăm doar proteine cu legume
Ce se întâmplă dacă procentul de amidon depășește 25% din farfurie?Atunci aceea va fi o farfurie de îngrășat
Vă invit ca de astăzi să identificați și să numărați câte porții de făinoase consumați zilnic. Acesta este “bugetul” vostru prezent și el trebuie ajustat/redus cu 30-50% când vrem să slăbim”, a explicat Mihaela Bilic.
0 Comentarii