Miercuri 18 Decembrie

Neurologul clujean Bogdan Florea: E o bucurie să deschidem al zecelea Centru de Epilepsie chiar de ziua mondială de luptă împotriva Epilepsiei


Astăzi, 26 martie 2021, de Ziua Internațională a Luptei împotriva Epilepsiei, Asociația Cluburilor Lions România și rețeaua de Telemedicină în Epilepsie, cu sprijinul Fundației Globalworth,inaugurează la Miercurea Ciuc cel de-al zecelea Centru de Epilepsie și Monitorizare EEG, în cadrul Spitalului Județean. Aparatul videoEEG de mare performanță, în valoare de 25.000 euro,va fi folosit pentru un diagnostic complet și corect al pacienților cu epilepsie din județul Harghita și regiunile alăturate, permițând totodată supervizarea în timp a evoluției afecțiunii. Până acum, reţeaua era la dispoziția pacienților din orașele București, Oradea, Cluj-Napoca, Suceava, Bacău, Sibiu, Craiova, Timișoara și Brașov. Centrele sunt conectate atât între ele, cât și cu centrele universitare din țară și din străinătate, facilitând schimbul de opinii între specialiști și stabilirea celei mai bune abordări legate de tratament.

E o mare bucurie ca exact în această zi de vineri, 26 martie 2021, când lupta împotriva epilepsiei este sărbătorită la nivel mondial, să  fie inaugurat cel de-al zecelea Centru de Epilepsie, în cadrul Spitalului Județean Miercurea Ciuc, unde am găsit profesioniști adevărați, dispuși să se perfecționeze și să între în contact cu specialiști de renume din țară și din străinătate. Dar impactul pozitiv cel mai mare este la nivelul pacienților, care vor putea beneficia de examinări complete fără a mai fi nevoiți să parcurgă drumuri costisitoare și obositoare până la cel mai apropiat centru universitar. Vor beneficia astfel de consultanță medicală de cel mai înalt nivel chiar la ei acasă. Și pentru această mare realizare le suntem recunoscători finanțatorilor, fără de care nu am fi putut anunța această veste importantă, precum și autorităților locale, care ne-au oferit tot sprijinul și pe care ne bazăm în continuare pentru a asigura buna funcționare a Centrului de Epilepsie și Monitorizare de la Miercurea Ciuc”, a declarat Bogdan Florea, medic neurolog, fondatorul și coordonatorului rețelei Telemedicină în Epilepsie din România.

Suntem onorați să susținem extinderea rețelei Telemedicina în Epilepsie, care îmbină cunoștințele și know-how-ul medicilor cu avantajele tehnologiei, spre beneficiul oamenilor. În ultimul an s-a vorbit din ce în ce mai des despre telemedicină, în context pandemic, dar încă timid și la nivelul nevoilor de bază, ori potențialul este mult mai mare. De asemenea, știm că sistemul public de sănătate este suprasolicitat, că marile centre universitare sunt supraaglomerate și că pacienții cronici au avut foarte mult de suferit în ultimul an. Iată că există în România un proiect de telemedicină de succes, care funcționează deja de câțiva ani și și-a dovedit eficiența, ajutând până acum peste 4000 de oameni. Ne bucurăm să contribuim la extinderea programului și să facilităm astfel accesul unui număr mai mare de persoane cu epilepsie la diagnostic și tratament modern”, a adăugat Georgiana Iliescu, Executive Director Fundația Globalworth.

Despre epilepsie

Epilepsia este afecţiunea sistemului nervos central care permite apariţia unor crize tranzitorii ce tulbură activitatea cerebrală. Între crize, pacienţii se comportă de cele mai multe ori normal. Oficial sunt înregistrate 130.000 persoane cu epilepsie, dar numărul real în România se apropie de 300.000.

Despre proiectul Telemedicină în Epilepsie

Prin Rețeaua de Telemedicină în Epilepsie, pacienții beneficiază de dosare medicale cu istoricul și analize EEG complexe și repetate. Datele sunt stocate pe un server central, la care au acces și alți medici epileptologi care pot să își ofere experienta în interpretarea datelor. Mai mult decât atât, conectarea cu alte centre de excelență din lume (Montreal, Copenhaga, Geneva) face posibil schimbul de informații între medici specialiști, oferind astfel o a doua sau chiar o a treia opinie competentă, pentru cazurile dificile. 

Telemedicina în Epilepsie nu înlocuiește actul medical, scopul său fiind facilitarea examinării celor care suferă de această boală și optimizarea timpului lor și al familiilor acestora. Medicii și asistenţii medicali din centre participă cu regularitate la cursuri de perfecţionare.

Despre Fundația Globalworth 

Fundația Globalworth a fost înființată în 2018 de Globalworth, liderul pieței de clădiri de birouri din România și Polonia, și este o entitate non-profit, independentă de activitățile comerciale ale grupului. Fundația are ca misiune dezvoltarea de proiecte pe trei piloni principali: oameni, locuri și tehnologie. 

Pornind de la ideea că viitorul oricărei societăți este reprezentat de generațiile tinere, fundația se concentrează pe grija pentru oameni, care poate fi susținută prin programe de educație și prin proiecte care le pot îmbunătăți acestora accesul la servicii medicale de calitate, indiferent de categoria socială din care fac parte. La fel de importante sunt și inițiativele care au ca scop construirea de locuri și dezvoltarea de comunități urbane în care oamenii se pot întâlni, pot interacționa și pot găsi împreună soluții care îi ajută pe cei cu nevoi speciale. În completarea acestora, Fundația Globalworth crede în impactul pozitiv al proiectelor care integrează tehnologia, precum incubatoarele dedicate tinerilor și susține finanțarea inovațiilor care, printre altele, pot aduce oamenii împreună.


Comentarii Facebook