Numărul total de persoane vaccinate până acum în România. Care au fost efectele adverse în urma vaccinului anti-COVID19?


Luni este așteptată cea de-a patra tranșă de vaccin anti-COVID19 în România, cu câteva zile înainte de începerea celei de-a doua etape de vaccinare. Urmează să fie vaccinați împotriva virusului oamenii în vârstă, dar și președintele Klaus Iohannis și miniștrii din Guvernul Cîțu. De asemenea, continuă și vaccinarea angajaților din domenii esențiale.

Câte persoane au fost vaccinate până acum în România?

Peste 100.000 de români au fost imunizați până acum în fața virusului SARS-CoV-2, potrivit datelor furnizate de autorități. Doar în ultimele 24 de ore au fost vaccinate 5.993, potrivit Institutului Național de Sănătate Publică, prin aplicația Registrul Electronic Național al Vaccinărilor (RENV).

Numărul total de persoane vaccinate împotriva COVID-19 cu vaccinul Pfizer-BioNTech este de 108.294. La nivelul centrelor de vaccinare, în ultimele 24 de ore, s-au înregistrat 38 de reacții comune și minore, dintre care 15 reacții de tip local și 23 de reacții generale.

Ce reacții adverse au apărut în urma vaccinării?

Numărul de reacții adverse înregistrate la nivelul centrelor de vaccinare, începând cu data de 27 decembrie 2020, este de 388 comune și minore, dintre care 155 de reacții locale cu durere la locul injectării și 233 reacții generale, mai exact: febră, cefalee, mialgii, artralgii, astenie, alergii de tip urticarie. Cinci reacții sunt în curs de investigare.

Chiar dacă începutul a fost puțin mai lent, din pricina Sărbătorilor de iarnă, acum vaccinarea s-a accelerat puternic, mai ales după ce au fost deschise centrele de vaccinare pentru cadrele medicale din toată țar, adică 376 centre.

În urmă cu o săptămână, în 3 ianuarie 2021, numărul total de persoane vaccinate era de 13.596, ceea ce înseamnă că în ultima săptămână au fost vaccinate peste 94.500 de persoane, semnificativ mai mult.

Cu toate acestea, în săptămâna care a trecut nu a fost atinsă media de 20.000 de vaccinări pe zi, pe care și-o propuneau autoritățile. Media a rămas undeva la 13.500 de persoane pe zi, iar cele mai multe persoane vaccinate într-o zi au fost 17.846, în 7 ianuarie.

Capacitatea de vaccinare pentru etapa a 2-a, în momentul în care vor fi activate toate cele peste 900 de centre de vaccinare din țară, va fi de peste 140.000 de persoane zilnic, însă trebuie dozat ritmul vaccinării în funcție de disponibilitatea vaccinului, spunea coordonatorul campaniei de vaccinare, Valeriu Gheorghiță.

Etapa a treia a campaniei de vaccinare, care cuprinde populația generală care nu lucrează în sistemul medical sau în domenii esențiale și nu este în categorii de risc, este estimată să înceapă în luna aprilie.

Comentarii Facebook