Vineri 22 Noiembrie

O clujeancă descrie efectele adverse de după vaccinarea cu AstraZeneca: M-aș fi vaccinat oricum


Ultimul vaccin aprobat de Uniunea Europeană, AstraZeneca, este folosit pe scară largă în România. Unele persoane raportează efecte adverse considerate normale de specialiști dureri de cap, articulare, frisoane și greață. 

Acestea dispar după 24 - 36 de ore, spun specialiștii. O clujeancă a împărtășit experiența trăită. 

Mi-am făcut duminică vaccinul. Astra Zeneca. După vreo 6 ore au început durerile musculare. Întâi am crezut că e de la sală, dar când a început și durerea de cap și o durere sâcâitoare, pe care am identificat-o mai târziu ca fiind de rinichi, am realizat că e de la injecție.

Peste noapte am reușit să dorm, deși am mers de mai multe ori la baie (rinichii). Dimineața, însă, a trebuit să iau un calmant - durerea a ajuns și la articulații. 

Am fost funcțională (am mers la birou, am avut zoom-uri, de-astea), dar seara a început. Diareea. A culminat cu 40 de minute de frisoane de se scutura patul cu mine. Mi-am luat mai multe haine. Când frisoanele s-au liniștit, am adormit instant. M-am trezit noaptea, cu bujori în obrăjori, și am mai dat jos din cojoace.

Azi dimineață m-am ridicat din pat ok, doar ușor șifonată după criza de aseară și cu o sensibilitate exagerată a pielii.

Pe la 10 m-au apucat din nou durerile musculare și de articulații. Am luat un calmant mai puternic și acum aștept să se liniștească. Mi-e teamă să mănânc. 

Dacă cineva a trecut sau trece printr-o situație similară, o/îl rog să-mi scrie cu referințe, sfaturi, îmbrățișări virtuale. 

Precizare: pe cei anti-vaccin îi rog să se abțină și să ignore acest post. Mi-aș fi făcut vaccinul și dacă aș fi știut ce urmează. Mă gândesc cu multă dragoste și compasiune la cei care au suferit sau suferă înzecit din cauza virusului”, a relatat clujeanca.

Medicul Valeriu Gheorghiță spune că reacțiile adverse după vaccinarea cu AstraZeneca sunt mai frecvente la prima doză

Preşedintele Comitetului naţional de coordonare a activității de vaccinare din România, medicul Valeriu Gheorghiţă, a spus că reacţiile adverse la serul AstraZeneca sunt mai ridicate la prima doză, decât în cazul celorlalte vaccinuri.

Explicaţia este legată de reactogenitatea acestui tip de vaccin. Este un alt tip de vaccin, foloseşte un vector viral. Pot să vă spun că nu sunt neapărat reacţii adverse mai grave, sunt, poate, mai frecvente decât vaccinurile care folosesc o altă tehnologie. Însă particularitatea este legată de faptul că, la cea de-a doua doză, rata de reacţii adverse este mult scăzută, comparativ, de pildă, cu vaccinurile care folosesc platforma de ARN mesager, unde am observat că la doza a doua frecvenţa reacţiilor adverse este mai mare decât după prima doză", a precizat Valeriu Gheorghiţă, marți, în cadrul unei conferinţe de presă, când a fost ăntrebat cum se explică numeroasele reacții adverse semnalate de persoanele vaccinate cu serul AstraZeneca.

Medicul a menţionat că în cazul vaccinului bazat pe vector viral, organismul reacţionează atât faţă de adenovirus, cât şi faţă de antigenul care rezultă ulterior din vaccin, adică proteina ''spike'', scrie Agerpres.

Ţine de reactogenitatea vaccinului şi ţine de modalitatea de răspuns a organismului nostru faţă de acest tip de antigen, care - în cazul vaccinului baza pe vector viral, organismul reacţionează atât faţă de vector, faţă de acel adenovirus, cât şi faţă de antigenul care rezultă ulterior din vaccin, adică proteina 'spike'. Acesta este motivul pentru care sunt mai frecvente. Dar ce este important de reţinut este beneficiul pe care îl obţinem după vaccinare. Iar la a doua doză, frecvenţa reacţiilor adverse este semnificativ mai redusă decât după prima doză", a explicat Gheorgiță.

Vaccinul AstraZeneca a stârnit discuții și la nivel european

Administrarea vaccinului AstraZeneca a stârnit unele discuții la nivel european. Dar după lansarea vaccinării cu AstraZeneca, cel mai recent vaccin aprobat în Uniunea Europeană, autoritățile sanitare din Franța au emis îndrumări pentru a înceini ritmul vaccinării, două regiuni din Suedia au întrerupt temporar vaccinările, iar în Germania unii lucrători esențiali refuză să facă acest vaccin. „În prezent, reacțiile raportate sunt așa cum ne-am așteptat, pe baza dovezilor colectate din programul nostru de studii clinice”, a spus însă un purtător de cuvânt al AstraZeneca.

Persoanele care fac vaccinul sunt atent monitorizate prin activități de rutină de farmacovigilență, a mai spus producătorul de medicamente anglo-suedez, adăugând că urmărește cu atenție situația.

Nu au fost confirmate reacții adverse grave”, a mai spus purtătorul de cuvânt, citat de Digi24.ro.

În Franța, angajații unui spital din Normandia au spus că au avut efecte secundare mai puternice decât la vaccinul Pfizer-BioNTech.

AstraZeneca a provocat mai multe efecte secundare decât vaccinul Pfizer”, a spus Melanie Cotigny, manager de comunicare la spitalul Saint-Lo din Normandia.

Între 10% și 15% dintre cei vaccinați ar putea avea efecte secundare după vaccinare, dar este vorba doar de o stare febrilă, frisoane, greață și în decurs de 12 ore dispar” a adăugat ea.

În România, încă medicii specialiști nu și-au exprimat opiniile. 

Cert este că o femeie din Olt a făcut șoc anafilactic, după administrarea vaccinului. Ulterior și-a revenit, fiind internată în spital.

Comentarii Facebook