Duminica 22 Decembrie

Pacienții cu HIV/SIDA, victime ale dezinformării privind vaccinul: „Inclusiv unii medici au transmis informații false”


Un studiu făcut în rândul persoanelor cu HIV/SIDA din România arată că mai puțin de 42% dintre participanți s-a vaccinat împotriva COVID-19. Procentul este similar cu ceea ce se întâmplă în rândul populației generale, dar fiind vorba de persoane vulnerabile, efectele pot fi mai grave.

Conform Libertatea, printre cauzele care au contribuit la reticența față de vaccin au fost dezinformări specifice care au circulat printre pacienții cu HIV, cuplate cu neîncrederea generală în sistemul medical și cu faptul că relația pacienților cu medicii lor curanți a fost afectată de pandemie.

Aproape 42% dintre pacienții cu HIV/SIDA care au participat la un studiu realizat de Fundația Baylor Marea Neagră s-au vaccinat împotriva COVID-19, arată rezultatele cercetării publicate săptămâna trecută. Fundația oferă servicii medicale persoanelor cu HIV/SIDA din regiunea Dobrogea.

Cel mai frecvent motiv pentru refuzul vaccinului este frica de vaccin în sine (54.65%), urmat de convingerea că COVID-19 nu este o boală gravă (21%) și convingerea că persoana chestionată nu se poate infecta (7%).

40% e cam dezamăgitor”, spune Alexandru Țanțu, persoană care trăiește cu HIV și activist pentru drepturile pacienților cu HIV.

Alexandru nu se aștepta ca acești pacienți să fie atât de reticenți față de vaccinul anti-COVID, având în vedere că sunt clienți fideli ai unor servicii medicale. Lună de lună, ei trebuie să meargă la spital pentru a-și primi tratamentul de care depinde viața lor, pentru că medicamentele anti-HIV nu pot fi luate din farmacie.

Totuși, încrederea pacienților în medici privind tratamentul anti-HIV nu s-a transpus în încrederea că aceștia le vor face recomandările corecte pentru vaccinul anti-COVID.

Au acceptat alte vaccinuri, dar nu și pe cel anti-COVID

În România trăiesc aproape 17.000 de pacienți cu HIV/SIDA. Unii dintre ei au fost infectați la finalul anilor 80 - începutul anilor 90, când erau bebeluși, ca urmare a unei epidemii de HIV/SIDA în centrele de copii și în maternitățile din România.

Pacienții Roxanei Cernat, medic primar la Spitalul de Boli Infecțioase Constanța, au acceptat cu greu, de-a lungul anilor, să se vaccineze împotriva HPV, împotriva pneumococului, cu vaccinul antihepatic B, cu rezultate foarte bune, însă când vine vorba de vaccinul anti-COVID, mulți au refuzat.

Ceva s-a întâmplat acum și, pur și simplu, ne-am izbit de un răspuns categoric. Am pacienți care efectiv se ridicau de pe scaun și spuneau: dacă discutăm despre vaccin, am plecat”, a explicat medicul Roxana Cernat pentru Libertatea.

Dezinformarea despre cum pacienții cu HIV sunt protejați împotriva COVID Una dintre explicații este că printre pacienții cu HIV a circulat multă vreme dezinformarea că aceștia sunt protejați de infecția cu SARS-CoV-2 datorită medicamentelor anti-HIV pe care le iau în mod regulat.

 „La început, schema de tratament pentru COVID era cu inhibitori de protează, de tipul Kaletra (medicament folosit în schema de tratament anti-HIV, n.r.), și au avut senzația că dacă au genul ăsta de tratament, acesta le oferă protecție și împotriva SARS-CoV-2”, spune Roxana Cernat. Informația este falsă, precizează medicul de la Constanța.

Medici care au perpetuat aceste dezinformări 

Alexandru Țanțu trăiește cu infecția HIV de trei ani și povestește că în martie, când s-a dus să-și facă vaccinul anti-COVID la Romexpo, medicul de acolo i-a spus că medicația anti-HIV ar intra în conflict cu efectul vaccinului și că face vaccinul degeaba.  I-a recomandat să întrerupă timp de șapte zile tratamentul cu antiretrovirale, o componentă esențială a medicației anti-HIV, dacă vrea totuși să se vaccineze împotriva COVID. 

Însă în administrarea medicației antiretrovirale, explică activistul de 29 de ani, prima regulă e că nu ai voie să întrerupi tratamentul nici măcar o zi. Crește riscul ca pacienții să dezvolte rezistență la substanțele respective.  

Informațiile oferite de acel medic erau false. Informat și conectat la o rețea de ONG-uri, Alexandru s-a opus recomandărilor sale. Și-a dat seama însă că mulți pacienți, care nu au resursele și accesul lui la informație, ar fi făcut stânga-mprejur și nu s-ar mai fi vaccinat. 

Și așa persoanele seropozitive din România sunt victimele stigmatizării și ale dezinformării, ale lipsei de medicație, de servicii medicale, totul înăsprit de COVID”, spune Alexandru.

Dacă mai vine și cineva în halat alb să-mi sucească complet tot ce m-a instruit medicul meu curant, e periculos. Iar informația călătorește și se propagă ca telefonul fără fir”, a mai spus acesta, conform Libertatea.


Comentarii Facebook