Vineri 22 Noiembrie

Pacienții vor ajunge și mai greu la un cabinet stomatologic, din cauza modificărilor aduse Codului fiscal. Costul tratamentelor va crește


Modificările Codului fiscal ar putea duce la costuri mai mari pentru pacienți, spun medicii stomatologi. 

Aceștia sunt nemulțumiți de schimbări și cer revenirea la forma anterioară a Codului Fiscal, susținând că noua cotă de impozitare prevăzută după modificări ar duce la creșterea costurilor de funcționare a cabinetelor stomatologice și implicit a costurilor tratamentelor furnizate pacienților. 

Mai mult, în Proiectul legii de modificare a Codului fiscal este prevăzut un procent de 3% din veniturile realizate, fără să fie luat în considerare profitul.

Asistența stomatologică este încadrată în același regim de taxare cu domenii cum sunt crearea de jocuri pe calculator sau barurile și activitățile de servire a băuturilor. 

,,Cu tot respectul pentru orice alte activități economice generatoare de venituri, dar impactul sănătății cetățenilor unei țări este mult mai important pentru viitorul țării.

Sănătatea celor care produc bunuri, acordă servicii și plătesc taxe trebuie să fie o prioritate absolută. Impunerea unor măsuri legislative prin care se dorește ”însănătoșirea” sustenabilității financiare a României pe seama înrăutățirii sănătății populației prin reducerea accesibilității la îngrijiri medicale este o politică greșită și păguboasă pentru țară.”  transmite Prof. Dr. Radu Câmpian, președintele Colegiul Medicilor Stomatologi Cluj. 

De asemenea, medicii cer includerea activităților de asistență stomatologică în lista domeniilor de activitate eligibilă pentru proiecte de fonduri structurale cu investiții productive pentru microîntreprinderi din Regiunea Nord-Vest, perioada 2021-2027.

Aceștia susțin că accesarea unor finanțări prin astfel de proiecte ar duce la creșterea calității actului medical și acces mai facil la servicii medicale. 

,,Serviciile medicale stomatologice sunt furnizate în România de către cabinetele medicale private care sunt în procent de peste 90% dintre furnizorii de astfel de servicii medicale. Dotarea unui cabinet stomatologic este costisitoare și este în sarcina exclusivă a medicului stomatolog titular. Medicina dentară este un domeniu medical înalt tehnicizat și investițiile în aparate și dispozitive medicale sunt foarte mari.

Accesarea unor finanțări prin proiecte au ca rezultat creștereacalității actului medical precum și creșterea accesibilității populației la serviciile stomatologice”, au adăugat reprezentanții CSM. 

Comentarii Facebook