Duminica 22 Decembrie

„Pandemia de COVID-19 a început în orașul Wuhan”. Două studii concluzionează primele cazuri vin din piața orașului chinez


Două studii publicate marți, în revista Science concluzionează că pandemia de COVID-19 a început în piața orașului chinez Wuhan, indicând o foarte probabilă origine animală a virusului, informează AFP. 

Primul studiu este o analiză geografică care arată că primele cazuri detectate în  decembrie 2019 au fost concentrate în jurul pieței din China. Al doilea este o analiză genomică a virusului din primele cazuri, care arată că este foarte puțin probabil ca virusul să fi circulat pe scară largă la om înainte de noiembrie 2019.

 Dezbaterea a făcut vâlvă încă de la începutul pandemiei în rândul experţilor, care încearcă încă să dezlege misterul originii virusului după aproape trei ani. Chiar unul dintre autorii acestor studii, Michael Worobey, virusolog la Universitatea din Arizona, a semnat în 2021 o scrisoare în care cerea să se ia în considerare serios ipoteza unei scurgeri dintr-un laborator din Wuhan.

Însă datele analizate de atunci „m-au făcut să evoluez până în punctul în care acum cred că pur şi simplu nu este plauzibil ca virusul să fi fost introdus în alt mod decât prin comerţul cu animale în piaţa din Wuhan”, a declarat el în cadrul unei conferinţe de presă. „Am infirmat teoria scurgerilor de laborator? Nu. Putem face asta vreodată? Nu. Dar cred că este important să înţelegem că există scenarii posibile şi scenarii probabile. Şi că posibil nu înseamnă la fel de probabil”, spune co-autorul studiilor, Kristian Andersen. 

Cercetătorii au aflat multe lucruri despre originea virusului

Deşi există încă unele zone necunoscute, cercetătorii au subliniat că informaţiile disponibile despre primele zile ale pandemiei erau, de fapt, foarte detaliate.

Există acest sentiment general că nu există informaţii care să ne spună ceva despre originea pandemiei de COVID-19”, a comentat Kristian Andersen. „Pur şi simplu nu este adevărat”, a subliniat cercetătorul.

China a fost în mod repetat acuzată că ascunde informaţii sau că nu cooperează pe deplin cu investigaţiile internaţionale. Cu toate acestea, înţelegerea modului în care a început această pandemie este crucială pentru a ajuta la prevenirea unor evenimente similare în viitor şi pentru a salva potenţial milioane de vieţi. „Pandemiile nu ne cer să desemnăm un responsabil, ci ne cer să le înţelegem”, a concluzionat Kristian Andersen.


Comentarii Facebook