Duminica 24 Noiembrie

Parcurile, adevărate FOCARE DE INFECȚIE! Camerele de gardă ale spitalelor, pline de copii: Cazurile de enterocolită au crescut de 5 ori


Camerele de gardă ale spitalelor de pediatrie au fost pline, în acest weekend. Numărul de cazuri de enterocolită în rândul copiilor a crescut chiar și de cinci ori, de când a venit căldura. S-au înmulțit și cazurile de mușcături de căpușă. Părinții sspun că parcurile și locurile de joacă sunt adevărate focare de infecție. Așa că distracția se încheie, în ultima vreme, cu un drum la medic. 

Speriați și obosiți, cu cei mici în brațe, părinții au stat și trei ore pe holurile camerelor de gardă, în așteptarea unui diagnostic. Medicii n-au avut timp să respire. Peste jumătate dintre micii pacienți din Cluj au venit cu simptome de enterocolită. 

Virusul e transmite uşor şi poate provoca deshidratare severă. „În situaţia în care într-adevăr este zgomotoasă simptomatologia şi cel mic nu se poate alimenta şi vorbim de scaune diareice, de greaţă, de vărsături, atunci va trebui să ajungă într-o cameră de gardă”, a declarat un medic infecţionist.

Parcurile și locurile de joacă neigienizate, principalele focare de infecție

Locurile de joacă şi parcurile neigienizate sunt principalele focare de infecţie. În foarte multe locuri de joacă din Cluj sunt aruncate rămășite de mâncare și ambalaje care zac zile întregi în parcurile destinate celor mici. 

Nu e singura problemă din parcuri. În ultima perioadă, tot mai mulţi copii ajung la spital cu muşcături de căpuşe. „Dacă rămâne o perioadă mai lungă de timp, pot să apară reacţii alergice, mai ales în cazul copiilor, inflamaţia pielii, uneori chiar durere”, a mai declarat un medic Toxicolog.

În astfel de locuri, cu iarbă neîngrijită, se ascund cele mai multe căpuşe. Medicii le recomandă părinţilor să fie foarte atenţi când îi îmbracă pe cei mici, să nu lase pielea la vedere şi să îi controleze bine atunci când ajung acasă. 

În acelaşi timp, dacă le cumpără de mâncare din parc sau din locuri publice, să fie atenţi la termenele de valabilitate şi condiţiile de păstrare ale alimentelor şi, nu în ultimul rând, să respecte regula principală când vine vorba de igienă, spălatul pe mâini.

Recomandările medicilor

  • pantaloni lungi şi bluze cu mânecă lungă;
  • atenţie la depozitarea alimentelor;
  • termene de valabilitate;
  • spălat frecvent pe mâini.

Comentarii Facebook